5 tips voor het opladen van je fietsaccu

Wil jij zo lang mogelijk genieten van je (volle) accu? Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet waarmee jij het meeste uit je accu haalt!

De fietsaccu is een van de meest besproken onderwerpen van het afgelopen jaar. Jouw elektrische fiets haalt alle energie voor de aandrijving uit die accu. Wij helpen je graag verder met het optimaal gebruiken van jouw fietsaccu.

1. Feeling Hot, Hot, Hot

De zomerse temperaturen lijken alweer eeuwen (okee, ik overdrijf - weken) geleden. Voor accu's is een langdurige opslag bij een hoge temperatuur (25 graden of meer) nadelig voor de levensduur. Het beste is dan ook om de accu, als je hem voor langere tijd opbergt, op kamertemperatuur te bewaren. Een schuurtje met een dak van golfplaten word al snel heel erg warm en als het een paar weken aaneengesloten zo warm blijft is er een grote kans dat de accukwaliteit achteruit gaat.

2. Baby it's cold outside

Het was even lastig. Een titel voor nummer 2. Maar na een liedje gebruikt te hebben in 1 vond ik het zelfsprekend om daar nu weer gebruik van te maken. De ideale temperatuur om een accu te bewaren is tussen de 10 en de 20 graden. In de wintertijd bereik je dus al snel het andere uiterste want ook extreme kou is slecht voor de accu. Vriest het? Bewaar de accu dan niet in de schuur maar leg hem wederom op in een ruimte met kamertemperatuur. Als je de accu voor een langere tijd weglegt is het heel belangrijk om deze periodiek op te laden. Elke accu heeft last van zelfontlading.

3. Nu we het toch hebben over opslag...

Bij punt nr. 3 hebben we als tip meegekregen om de accu niet te koud te bewaren. Elke accu heeft zelfontlading. Hierbij loopt de accu langzaam leeg. Dat is geen probleem op het moment dat er nog genoeg energie in de accu zit. Maar als de accu al minder vol is heb je kans op diepontlading. 
Elke accu heeft een kleine reserve aan energie. Ook al geeft je display aan dat de accu leeg is, dan heeft de fabrikant een beetje reserve ingebouwd om die diepontlading te voorkomen. Maar bij de zelfontlading raakt hij ook deze reserve aan. En dat is gevaarlijk!
Probeer de accu dus altijd tussen de 20% en 80% volgeladen te hebben alvorens je hem weglegt. En controleer om de twee weken of hij nog wel tussen dit percentage invalt. Het is een kleine moeite maar voorkomt een hoop ellende!

4. Hou rekening met de omstandigheden

Deze tip heeft iets minder van doen met het opladen en iets meer te doen met de actieradius. Sommige weersinvloeden hebben hun weerslag op de actieradius. De actieradius is niets anders dan het aantal kilometer wat jij met je volle fietsaccu kunt fietsen. De actieradius geeft het aantal kilometer aan bij ideale omstandigheden. Maar op dagen dat het erg koud is haal je dit niet. Ook als de omstandigheden verre van ideaal zijn - harde tegenwind, heuvelopwaarts of zware bepakking - alles heeft invloed op de actieradius. Het kan dan raadzaam zijn om op dagen dat het hard waait een iets kleinere fietstocht te fietsen. Lukt dit niet? Dan zijn er gelukkig altijd fietsoplaadpunten te vinden onderweg!

5. Een beetje TLC

Nee nee, niet het tv-netwerk maar Tender Loving Care. Af en toe een doekje over je accu kan wonderen doen. Je accu maakt weer goed contact als de stekkerpolen af en toe schoongemaakt worden en licht ingevet. Een vochtige doek helpt hierbij. 
Ook hoe je met de acculader omgaat heeft grote invloed. Trek de stekker er altijd uit aan de stekker zelf in plaats van aan de stekkerkabel.

Heb jij nog goede tips voor het gebruik van een fietsaccu?