Fietsaccu regels

De fietsaccu, kostbaar onderdeel van je elektrische fiets

Samen met de motor is de fietsaccu het hart van je elektrische fiets. De accu zorgt voor energie richting je motor en wordt bij elke omwenteling aangesproken. Hoe zorg je er dan voor dat je niet alleen het maximale uit je accu haalt, maar ook dat je fietsaccu zo lang mogelijk in topconditie blijft.

Tips bij het gebruiken van de accu

Hieronder heb ik geprobeerd zo duidelijk mogelijk te vertellen wat bij iedere accu van toepassing is. Een fietsaccu is aan slijtage onderhevig, net zoals iedere batterij of accu. Door de accu te laden en te ontladen vindt een chemische reactie in de accu plaats. Na verloop van tijd neemt de hoeveelheid actief materiaal in deze chemische stof af. Wanneer deze hoeveelheid onder een bepaald maximum zit is je accu versleten en kan je hem slechts nog vervangen voor een nieuw exemplaar.

1. Lees de documentatie

Bij iedere fiets of accu zit een gebruikershandleiding. In deze handleiding staan de specifieke eigenschappen en aandachtspunten voor jouw fietsaccu. Heb je deze documentatie niet meer? Dan kan je vaak terecht op de website van het merk van de fiets.

2. Bewaar en laadt de accu op kamertemperatuur

De cellen in de fietsaccu werken het beste onder de ideale omstandigheden. Voor zowel gebruik als opladen geldt dat de accu het beste presteert tussen de 5 en 25 graden Celsius. Tijdens de koudere dagen is het dan ook aan te raden (indien mogelijk) om je accu uit de fiets te halen en in de warme schuur of woonkamer te laden.
Heb je net een stuk in de kou gefietst? Laat dan de accu even op temperatuur komen alvorens je deze aan de oplader legt. Wanneer je je elektrische fiets regelmatig bij koudere temperaturen gebruikt is het gebruik van een Neopreen thermische beschermhoes aan te raden. Hiermee houdt je de kou beter buiten de accu wat zal resulteren in een langere levensduur.

3. Gebruik de originele lader

Een onderschatte tip en veelvoorkomende oorzaak van kortsluiting en brand; gebruik de originele lader. Helaas zijn er veel kwalitatief onveilige laders verkrijgbaar. Deze laders zijn in aanschaf vaak goedkoper, maar zijn in de regel ook onveiliger. 

4. Voorkom een geheel lege accu

Eén van de meest schadelijke zaken voor een fietsaccu is een zogenaamde diepte ontlading. Iedere accu verliest een klein beetje stroom wanneer deze niet gebruikt wordt. Bij een diepteontlading komt de spanning onder een bepaalde waarde en kan je de accu niet meer opladen met de oplader. De meeste accu's hebben tegewnoordig wel een zogenaamde slaapstand. De fietsaccu gaat na enige tijd niet gebruikt te zijn in een beveiligingsstand om een diepte ontlading te voorkomen.
Een andere goede manier is om 1x per maand de accu te controleren. Is die bijna leeg, laadt hem dan op en berg hem weer op als die vol is.

5. Pas op met schoonmaken

De accu zit via een connector verbonden met de fiets. Deze contactpunten dienen met zorg behandeld te worden. Zet geen directe waterstraal op de accu of contact punten. Reinig de buitenzijde van de accu (m.u.v. de contactpunten) met een vochtige doek. Voor de contactpunten kan je speciale accu contactspray gebruiken. Deze maakt perfect schoon en verwijderd eventueel vuil en oxidatie.

6. Accu defect? Laat een professional je helpen

Wanneer je fietsaccu niet meer werkt is het zaak om deze te laten repararen of vervangen door een merk dealer. Ga in geen geval zelf de accu openen. De giftige stoffen zijn schadelijk voor mens en mileu. Je dealer kan je meer vertellen over evntuele reparatie, vervanging en de status van je accu.
Indien de accu niet meer te repararen is kan de dealer hem veilig voor je recyclen.