Nu de temperaturen weer richting het vriespunt dalen is het verstandig om eens na te gaan hoe je je elektrische fiets zo gunstig mogelijk kunt gebruiken. Wat zijn de zaken waarmee je rekening dient te houden? En wat zijn de gevolgen van de koude temperatuur op het gebruik van mijn e-bike?
In dit blog leg ik je een aantal tips en tricks voor om je elektrische fiets zo optimaal mogelijk te gebruiken tijdens de koudere dagen.

Fietsen met koude temperaturen

Je zal misschien al gemerkt hebben dat je tijdens koudere ochtenden of avonden minder ver op een acculading komt, dan wanneer de temperatuur rond de 25 graden ligt. niet zo gek, want je fietsaccu is niet dol op deze kou. De batterijcellen welke in je accu zitten verwerken de stroom die erdoor heen loopt minder goed wanneer de temperatuur laag is. Dit geldt zowel voor het opladen, als het ontladen, wat tot gevolg heeft dat je minder kilometers af kunt leggen op een volle fietsaccu.

Laadt je fietsaccu op op een warme plek

Veel mensen parkeren hun elektrische fiets in een garage, schuur of buiten. De fietsaccu wordt hierbij vaak in de fiets gelaten. Wanneer je e-bike beschikt over een uitneembare accu raad ik je aan om deze mee naar binnen te nemen en in je warme huis of kantoor op te laden. Het scheelt niet alleen laadtijd, wanneer je je accu vervolgens wilt gebruiken en in je fiets stopt zijn de accucellen meteen op de juiste temperatuur en neemt je actieradius toe.

Bescherm je accu met een neopreen hoes

Het gebruik van een Neopreen fietsaccuhoes zorgt ervoor dat je accu geïsoleerd wordt, met minder temperatuurverlies tot gevolg. Het laatste wat je wilt is een accu die een diepteontlading heeft gehad (en hierdoor wellicht onbruikbaar wordt). Een goed battery management System (BMS) zorgt ervoor dat je fietsaccu minder energie afgeeft bij lage temperaturen en een diepteontlading voorkomen wordt. 

Display van de e-bike

Bij veel elektrische fietsen is het LCD display afneembaar. Tijdens deze koude dagen raad ik aan om, indien mogelijk, ook het display binnenshuis te bewaren en niet te lang aan kou bloot te stellen. Het display kan door de kou bepaalde getallen of informatie niet helemaal juist weergeven. Wanneer je display weer op temperatuur is zullen deze getallen/letters veelal weer terugkomen. 
Gebruik een display beschermhoes om je display tegen vocht en weersinvloeden te beschermen.

Banden met een goed loopvlak

De buitenband van je elektrische fiets slijt. Vooral aan de achterkant van je fiets, aangezien hier het meeste gewicht op komt te staan tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat je banden voldoende profiel hebben en niet uitgedroogd zijn. Ga je je fiets ook gebruiken tijdens dagen met sneeuw? Dan zijn er zelfs speciale winterbanden verkrijgbaar.

Algemene tips voor je Elektrische Fiets in lage temperaturen

  1. Lees de gebruikershandleiding nog eens door, hier staan veel tips in hoe je je accu het beste gebruikt
  2. Zorg voor tijdig en jaarlijks onderhoud door een erkende fietsenmaker
  3. Laadt de fietsaccu binnenshuis op
  4. Wanneer je net uit de kou komt en je accu wilt laden, wacht 30 minuten zodat de accu op temperatuur kan komen alvorens de acculader in te pluggen
  5. Zorg tijdig voor voldoende profiel op je banden
  6. Gebruik een Neopreen hoes om je fietsaccu te beschermen