5 tips bij het uitzoeken van een elektrische fiets

Je hebt de stap gemaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe fiets. De keuze is gevallen op een fiets met ondersteuning. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet overweldigd word door de grote keuze aan fietsen? Wij hebben 5 tips die jou helpen met het uitzoeken van een elektrische fiets!

1. Begin bij het begin

We kennen allemaal wel zo’n type – Oom Henk of Tante Astrid die op elke verjaardag verkondigt dat je toch echt een fiets met een middenmotor moet kopen met een Bosch Active Line Plus middenmotor en een sterke accu zodat je een goede actieradius hebt. Voor velen is dit een zin waarvan je geen flauw idee hebt wat de betekenis ervan eigenlijk is.

Vaak worden fietsenkopers overspoelt met informatie over het type motor, fietsaccu’s en fietsmerken. Er komen opeens talloze nieuwe woorden voorbij waarvan je eerder het bestaan nog niet wist. Actieradius, trapkrachtsensor, voorwielmotor... je moet stevig in je schoenen staan als je je hierdoor niet van de wijs laat brengen. Voordat we het gaan hebben over de details is het belangrijk om voor jezelf op een lijstje te hebben waarom je nu eigenlijk een elektrische fiets wilt en wat je verwachtingen van een elektrische fiets zijn.

2. Snel of supersnel?

Ben je op zoek naar een elektrische fiets of een Speed Pedelec? Beide fietsen maken gebruik van elektrische ondersteuning. De elektrische fiets ondersteunt tot een kilometer of 25 per uur en een Speed Pedelec tot 45 kilometer per uur. Hiervoor gelden wel speciale regels waar je je aan moet houden zoals het hebben van een geldig rijbewijs en geld er een helmplicht.

3. Stap op en fiets!

Vaak begint de zoektocht naar een elektrische fiets op internet. Je kunt van alles lezen over de verschillende motortypes en hun voor- en nadelen. Maar tellen deze voor- en nadelen ook voor jou? Begin eens met een proefritje op een elektrische fiets met voorwielmotor en een elektrische fiets met middenmotor. Hoe ervaar je deze manier van ondersteuning? Wat vind jij fijner? Wat voor de ene de beste keus is kan voor de ander uitdraaien op een teleurstelling. En om dat te voorkomen kun je het beste ervaren hoe het fietsen is op een fiets met verschillende motortypes en op diverse merken. Want aan het einde van de rit ( fietsgrap ;) ) moet je een fiets kiezen die bij jou past! Als je eenmaal de keus voor het type motor gemaakt kun je gaan kijken naar welk merk motor je het fijnst vind.

Je kunt komen proeffietsen in ons Experience center in Alphen aan den Rijn, de fietsenwinkel in Leiden of in een van de Gazelle Experience Centers.

4. Hoe ver ga je?

Niet ongerust worden hoor! Hoe ver ga je slaat niet op hoe ver je doorslaat in je zoektocht naar de best passende e-bike, maar naar hoeveel kilometer je dagelijks fietst. Want dat is een kritische vraag die je aan jezelf moet stellen. Wil je met je elektrische fiets veel kilometers maken of gebruik je hem als duwtje in de rug bij het doen van boodschappen? Dit heeft invloed op de accukeuze.

Voor veel mensen komt het als een verrassing. Dan heb je eindelijk een keuze gemaakt voor het type fiets en dan moet je ook nog keuze maken uit de fietsaccu. Deze worden of aangeduid in (edel)metalen (brons, zilver, goud en platina) of in Wattage. Brons heeft tussen de 200 en 250Wh - Zilver heeft 300Wh - Goud heeft 400Wh en Platina heeft 500Wh. Het aantaal Wh of de Wattuur word gebruikt om de hoeveelheid elektrische energie weer te geven. Hoe hoger de Wh waarde hoe meer kilometer je met een volle accu kunt fietsen. Een bronzen accu kan derhalve minder lang mee dan een zilveren enzovoorts.

5. Een betrouwbare winkel

Koop je fiets bij een winkel waarbij jij je vertrouwd voelt. Hebben ze de tijd genomen om je te helpen? Heb jij het gevoel gekregen dat je vragen beantwoord werden? Hoe gaat de (web)shop met jou om? In je zoektocht naar de elektrische fiets die het best bij jou past zijn dit allemaal vragen van belang!