5 tips bij het uitzoeken van een elektrische fiets!

Ben jij op zoek naar een elektrische fiets maar zie je door de bomen het bos niet meer? Niet getreurd - wij hebben vijf handige tips voor je om de ideale fiets uit te kiezen!

1. Motorkeuze

Voordat je je helemaal verzand in de details is het heel belangrijk om een kleine stap terug te doen. Het belangrijkste bij het uitzoeken van een elektrische fiets, nog voordat je je bezighoud met het merk, is uitzoeken welk motortype je wilt kopen. De meeste fietsen zijn voorzien van een voorwielmotor of een middenmotor. Beide type motoren hebben voor- en nadelen. De beste manier om te bepalen welk motortype bij jouw wensen past is om eens te gaan proeffietsen. Beperk je proefrit niet tot één fiets met een bepaald type motor. Kijk bijvoorbeeld eens naar een fiets met dezelfde motor maar dan van een ander merk. Zo voel je al snel wat jij prettig vind. Proeffietsen is mogelijk in ons experience center in Alphen aan den Rijn maar ook bij het Experience center van Gazelle. 

2. Budget

Bepaal voor jezelf hoeveel geld je uit wilt geven aan de aanschaf van een fiets. Over het algemeen is de stelregel dat een elektrische fiets met een voorwielmotor goedkoper is in aanschaf dan een elektrische fiets met een middenmotor. Maar de prijsverschillen tussen die twee worden steeds kleiner en als je heel erg budgetgebonden bent maar wel een fiets met een middenmotor wilt hebben is het ook mogelijk om een model van vorig jaar aan te schaffen. Deze zijn meestal wat scherper geprijsd. 

3. Hoe ver wil je gaan?

Deze tip hoort eigenlijk gecombineerd te worden met 2. Maar toch is het te belangrijk om er geen apart kopje voor aan te maken. Bij een elektrische fiets speelt de actieradius heel erg mee in de aanschaf. De actieradius is hoeveel kilometer je kunt fietsen met een volle accu. Bij elk type motor kun je lijstjes met de accu + actieradius opzoeken. Het is bij heel veel fietsen mogelijk om een sterkere accu te kopen. Dit is belangrijk voor als je meer kilometers wilt fietsen. Hou hier wel rekening mee met tip nr.2 - want hoe zwaarder de accu hoe duurder. 
De meest gehoorde opmerking van klanten die bij ons een elektrische fiets kopen is dat ze achteraf spijt hebben niet voor een zwaardere accu gekozen te hebben. 

4. Waar wil je fietsen?

Fiets je elke dag een ritje door de (rand)stad of woon jij in heuvelachtig Limburg? Dat zijn beide belangrijke factoren die je beslissing voor het type motor kunnen bepalen. Wil je je fiets wel eens meenemen op vakantie naar heuvelachtig gebied? Of weet je zeker dat je fiets nooit verder zal rijden dan woon- werkritjes? Het vermogen van de motor is dan een belangrijk onderdeel van je keuzen. Hoe hoger de motorkracht (Nm) hoe meer ondersteuningskracht je elektrische fiets heeft. Rij je op bergachtig gebied? Kies dan voor 40Nm of hoger.

5. Damesfiets? Nee, unisex!

We hebben het er al vaker over gehad. Een verlaagd frame word nu nog vaak geassocieerd met een damesframe. Maar we zien steeds meer fietsers op een lager frame rijden omdat het veiliger is voor hen om te gebruiken. De afstap is net dat beetje makkelijker te maken. Dus denk vooral goed na over het type frame wat je wilt hebben!