Bosch middenmotor: drie verschillende types

Vaak word het in één adem met het type fiets genoemd - het type motor. Een van de meest gebruikte merken voor een middenmotor is Bosch. De Bosch Middenmotor is dan ook erg populair vanwege zijn grote kracht, het gebruiksgemak en de ervaring met elektrische ondersteuning. Maar wist je ook dat er verschillende types Bosch middenmotor zijn? Welke dat zijn ontdek je vandaag in onze blog!

 

Bosch Active Line middenmotor

In de Active Line serie zijn er drie types te benoemen:
- Bosch Active Line middenmotor 2.0 Gen2
- Bosch Active Line middenmotor 3.0 Gen3
- Bosch Active Line Plus middenmotor

Nu lijken ze wat betreft naamvoering heel erg veel op elkaar. Toch verschillen ze op diverse vlakken van elkaar.

Bosch Active Line middenmotor Gen2:

Dit is de middenmotor van Bosch waar we de laatste jaren allemaal verliefd op zijn geworden. Eigenlijk kunnen we dit zien als de basisuitvoering. De motor is robuust en krachtig en is voorzien van een walk assist. Dankzij de koppel van 48Nm. Deze motor is geplaatst in geliefde fietsen zoals de Gazelle Orange C7 HMB en de Gazelle Cityzen C8 HMB.

Bosch Active Line Middenmotor Gen3:

De Bosch Active Line middenmotor Gen3 (3.0) is anders ten opzichte van de Gen2 (2.0) motor omdat deze nog meer toegespitst is op stadsverkeer met af en toe een langere tocht. Schakelen is nog soepeler en het gewicht is verlaagd naar 2.9 kg en is de motor wel 25% kleiner. Met een koppel van 40Nm en het lagere gewicht is dit een van de lichtste type middenmotor. Ook is de motor stiller, hoewel hij nog steeds geluid maakt. De Active Line Gen3 middenmotor vinden we onder andere in de Gazelle Orange C7+ HMB, de Gazelle Miss Grace C7 HMB en de Gazelle Heavy Duty C7 HMB!

Bosch Active Line Plus:

Het is bijna oneerlijk om dit type middenmotor te scharen onder de active line groep omdat hij bijna een op zichzelf staande categorie vormt. Deze fiets is eigenlijk een goede hybride voor iedereen die het stadsverkeer goed wilt combineren met uitstapjes buiten de stad. Met maar 3,2 kilogram is dit een hele lichte motor. Ook maakt de Active Line Plus middenmotor het minst geluid van de drie. De fiets het een koppel van 50Nm die zorgt voor een grote mate van acceleratie tijdens het fietsen. 
Deze motor vinden we  onder andere terug in de Gazelle Ultimate C8 BeltGazelle Paris C7+ HMB en Gazelle Orange C8 HMB.

Bosch Performance Line middenmotor

Ten opzichte van de Active Line is de Performance Line van Bosch radicaal anders. Dit type is gemaakt voor de fietser die wat meer moet vragen van zijn fiets. Hetzij door afstand hetzij door snelheid. Afgelopen jaren werd de accu op de framebuis geplaatst. Maar Bosch heeft met de nieuwe Performance line vormgeving nog slimmer nagedacht over de optimale plaatsing van de accu. Met de Bosch Performance line is heel slim gebruik gemaakt van de plaatsing van de accu in de framebuis. Zeker bij sportieve fietsen hangt of valt je prestatie met goede balans. Doordat de accu geïntegreerd is met de framebuis is de balans optimaal te noemen in deze fietsen.

In de Bosch Performance Line zijn twee variaties te koop in onze webshop. De Performance Line met een ondersteuning tot 25 kilometer per uur en de Performance Line Speed met een ondersteuning tot 45 kilometer per uur. De Speed Pedelecs hebben een koppel van 75Nm, de 'non Speed Bikes' hebben een koppel van maximaal 65Nm - Beiden zeer krachtig dus! 
De Bosch Performance Line middenmotor is ook heel geschikt voor iedereen die in een heuvelachtig gebied wil fietsen. Doordat de drive unit sterke ondersteuning geeft bij een lage trapfrequentie geeft de motor meer ondersteuning als je bergopwaarts fietst.

Bekijk hier alle e-bikes met een Bosch middenmotor