De drie motortypes

Bij een elektrische fiets kun je kiezen uit een middenmotor, voorwielmotor of een achterwielmotor. Alledrie de motortypes hebben hun eigen unieke eigenschappen en zijn verkrijgbaar in Cortina en Gazelle fietsen. Lees je mee welke?

Een middenmotor

Onze voorkeur gaat uit naar de middenmotor. Dit type motor is het meest vertegenwoordigd in het aanbod op onze website. Deze fiets vind je met derailleurversnelling of met gesloten kettingkast. Dit type motor heb je in vier verschillende motortypes. Steps, Bosch, Impulse en Yamaha. 
Omdat de motor van een elektrische fiets met middenmotor in het (goh, echt?) midden zit is de gewichtsverdeling ideaal. Je fietst stabieler omdat het zwaartepunt laag ligt en een middenmotor is in de regel krachtiger. 
Een nadeel en veelgehoorde klacht bij een middenmotor is dat ze relatief veel geluid maken bij het wegfietsen. In hoeverre dit een nadeel is kunt alleen u bepalen. Voorheen was het bij een middenmotor vaak niet mogelijk om zelf een accu te kiezen, sinds dit jaar is het bij meerdere modellen mogelijk om zelf je accu te kiezen.

Voorwielmotor

De voorwielmotor is het goedkoopste type motor en dit is dan ook gelijk het grootste voordeel. Als je op zoek bent naar een elektrische fiets met een aantrekkelijk prijskaartje dan kom je heel snel uit bij dit type aandrijving. Een nadeel is dat, omdat je gelijk ondersteuning hebt, het als het ware kan voelen alsof je vooruit getrokken word en licht slipt. Net zoals de middenmotor kan de voorwielmotor wel redelijk wat geluid produceren. Er zijn twee voorwielmotors te verkrijgen – Panasonic en E-Motion. Omdat het gewicht redelijk zwaar vooraan ligt in de fiets is hij wel lastiger vooruit te duwen heuvelopwaarts en is dit niet ons voorkeurstype voor heuvelachtig gebied.

Hopelijk maakt dit het makkelijk om te kiezen tussen de diverse accu’s, maar schroom vooral niet om je vragen aan ons te stellen!