De elektrische fiets in de winter

Zorg jij goed voor je elektrische fiets in de winter? Veel van onze klanten weten niet dat een elektrische fiets in de winter een beetje extra liefde nodig heeft. Lees je mee met de do’s en don’ts met je elektrische fiets in de winter

Energievoorziening

Fietsen met koud weer is heerlijk. Zeker als er een winters zonnetje schijnt. Maar niet iedereen denkt er zo over. En dan is het belangrijk om goed voor je accu te zorgen.

Een elektrische fiets staat toch vaak in een schuur of een kelderbox. Daar is de temperatuur meestal net zo koud als buiten of misschien iets er boven. Door kou weer kan een accu sneller ontladen. En dat laatste moet je zien te voorkomen want dat is erg slecht voor je accu en zal de leeftijd van je accu negatief beinvloeden. Voor je accu is het dus beter om hem weg te leggen in huis met een minimale temperatuur van 15 graden.

Halfvol wegleggen

Of je de accu een plekje in je huis kunt bieden of in de fiets laat zitten – het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat de accu minstens halfvol geladen is. Wij raden dan ook altijd aan om de accu halfvol te laden en maandelijks te controleren of hij niet weer opgeladen moet worden. Zo voorkom je de diepteontlading waar we boven al over gesproken hebben.

Een lagere actieradius

De actieradius, het aantal kilometer wat je kunt fietsen met een volle accu, kan beinvloed worden door allerlei omstandigheden. En koud weer is daar één van! Doordat een accu iets sneller leeg kan gaan door de kou is het verstandig om hier rekening mee te houden. Bij een temperatuur van 10 graden of minder neemt de actieradius af en de oplaattijd toe.

Onze tip? Zoek een leuk koffietentje uit en kijk op de kaart met fietsoplaadpunten of er dichtbij een oplaadpunt is. Met een kopje warme chocolademelk of gluhwein kun jij zo op je gemak wachten totdat je accu weer opgeladen is! En moet je echt ergens heen? Laat je accu dan op kamertemperatuur opladen. Zo ga je het langzame opladen bij koude tegen. Ook LCD schermen kunnen trager reageren met kou. Schrik hier niet van. De fiets en het display zal nog gewoon reageren, alleen iets minder snel. 

Hoge snelheden

Omdat je met een elektrische fiets iets sneller kunt fietsen dan een reguliere fiets is het wel verstandig om je snelheid aan te passen als het glad is. Dit klinkt natuurlijk heel logisch maar vaak ga je ongemerkt toch nog sneller. Rustig fietsen en vooral rustig remmen is het devies om glijpartijen te voorkomen. En is het echt glad en durf je eigenlijk niet meer verder te fietsen? Laat dan een heel klein beetje lucht uit je banden lopen zodat je een groter loopvlak hebt en dus meer grip.