De racefiets: Hoe bereken je de framemaat?

Wil je een racefiets en ben je benieuwd welke maat je nodig hebt? Lees dan nu verder want wij vertellen je graag hoe je de framemaat van je racefiets kunt berekenen!

Het belang van een goede framemaat

We hebben het al in onze vorige blog (Le Tour de France, kies je racefiets!) aangestipt. Het is belangrijk om een passende racefiets te hebben. De belangrijkste twee redenen zijn:

  • Je rug! Een te kleine of een te grote fiets kan er voor zorgen dat je rug zeer gaat doen. Dit wil je natuurlijk, samen met andere blessures, te allen tijde voorkomen. En dat kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat...
  • Een fiets waar je niet lekker op kunt fietsen gebruik je niet. En dat is zonde. Een fiets is gemaakt om (ja, zeker) op te fietsen en niet als schuurvulling ;). Hoe beter de fiets bij jou past hoe fijner hij fietst. En vergis je niet – bij een juiste fietsmaat kun je veel sneller fietsen. En dat is natuurlijk waarom jij een racefiets wilt!

Hoe bereken je de framemaat van je (toekomstige) racefiets?

Welke framemaat je nodig hebt hangt deels af van je lichaamslengte en een klein beetje van je voorkeur. De framemaat (in centimeters) is de lengte van de zitbuis tussen de trapas en de zadelklem.

Welke maat je nodig hebt berekenen je zonder schoenen of sokken aan. Op je blote voeten dus. 
Je gaat in een neutrale houding staan en meet vanaf de binnenkant van je voet tot aan kruishoogte. 
Deze totale afstand vermenigvuldig je met 0,68.

Voorbeeld:
Annemieke heeft een binnenbeenlengte van 78 centimeter. 78 x 0,68 = 53,04. De framelengte die ik nodig heb is dus 53 cm.

Alex heeft een binnenbeenlengte van 87,5 centimeter. 87,5 x 0,68 = 59,5 centimeter. Alex heeft ook nog eens een lang lichaam dus hij rond naar boven af. Een framemaat van 60 of 61 cm. Zou ideaal zijn.

Bekijk hier de speciale pagina: Framemaat berekenen

Een racefiets voor mannen en vrouwen

Bij racefietsen zijn er steeds vaker naast unisex of herenmodellen ook speciale modellen voor vrouwen te vinden. Damesmodellen hebben een iets andere framegeometrie. Dat is vooral handig als je iets kortere benen hebt. Zo krijg je minder snel last van lage rugpijn. Ook zijn dames racefietsen vaak in kleinere framematen te verkrijgen. Ook is er vaak een special zadel gemonteerd en het de zitbotjes iets ontziet. Wel zo prettig! 
Een voorbeeld van een schitterende damesracefiets is de Sensa Emilia Lady

Hulp nodig?

Gelukkig hebben wij in onze winkel in Leiden genoeg kennis in huis om je verder te helpen. Mocht je toch twijfelen over je berekening dan helpen we je graag verder!