Fietsdiefstal – hoe weer je je er tegen?

Je hebt een mooie fiets en bent er erg tevreden over. Maar tot je grote schrik blijkt hij opeens verdwenen. Je kijkt nog om je heen of hij toevallig verplaatst is maar moet dan toch concluderen dat het jou is overkomen. Je fiets is gestolen. Hoe voorkom je dat het in de toekomst nog een keer gebeurd?

Preventie

Als jouw fiets een extra slot heeft en die van je buurvrouw niet is de kans dat jouw fiets blijft staan groter. Je vergroot deze kans nogmaals door hem ergens aan vast te zetten. Dit kan met diverse types sloten

Zo heb je de insteekketting. Deze ketting past in veel van de type fietsen die Gazelle en Batavus verkopen. Een voordeel aan een insteekketting is dat je maar één sleutel nodig hebt, namelijk die van je ringslot. Een ander voordeel dat deze ketting heeft is dat hij heel erg gemakkelijk in gebruik is. Je legt hem zo om een lantarenpaal of een andere fiets. En ben je onderweg? Dan kun je hem om je zadelpen heenslaan zodat je hem altijd bij de hand hebt. Het is wel afhankelijk van het merk ringslot wat je hebt welke insteekketting je kunt gebruiken. De lengte van de ijzeren pin aan het uiteinde van het slot verschilt namelijk per merk.

Een ander type slot waar je voor kunt kiezen is het vouwslot. Dit is een handig opvouwbaar slot wat tot een klein pakketje gevouwen is en zo gemakkelijk op je fiets geplaatst kan worden. Door het gebruikte materiaal is het een veilig slot. Het nadeel aan een vouwslot is dat je de fiets minder gemakkelijk aan iets vastmaakt.

Tot slot (woordgrapje mag, toch?!) hebben we ook meerdere kettingsloten in het assortiment. Deze sloten van gehard speciaalstaal schrikken fietsendieven snel af omdat ze erg moeilijk kapot te maken zijn. Tip van collega Eric: als je twee fietsen tegenovergesteld van elkaar plaatst en ze dan aan elkaar vastzet zijn ze erg moeilijk mee te nemen.

Verzekeren

Woon je in (druk) stedelijk gebied zoals Amsterdam of Rotterdam? Dan is het soms handig om een fietsverzekering af te sluiten. De premie van de verzekering word bepaald aan de hand van je postcode. Het helpt niet tegen diefstal maar het zorgt er wel voor dat als je fiets gestolen is je snel weer een vervangende fiets kunt kopen. Zo weet je zeker dat je altijd passend vervoer hebt onderweg. Het mooie aan zo’n verzekering is dat je snel weer op weg geholpen bent en je niet te voet verder hoeft.