Goed verlicht op pad!

Dat de herst definitief is aangebroken mag duidelijk zijn. Waar we drie weken geleden nog in een t-shirtje buiten liepen is het nu alweer tijd voor een warme jas, thee en kaarsjes in huis. De tijd van lichtjes en verlichten breekt zachtjes aan en hierbij is het ook belangrijk om je fiets te voorzien van verlichting en zo zichtbaar te zijn voor het verkeer.

Het is niet alleen veiliger voor jezelf maar ook voor de overige weggebruikers. Ik kan me levendig herinneren toen ik voor het eerst opmerkte hoe slecht verlicht de meeste fietsers waren toen ik net mijn rijbewijs had en me opeens voornam nooit meer onverlicht op pad te gaan.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je veilig op pad gaat?

Verlichting via de naaf

In veel fietsen zit de verlichting verwerkt in de naaf. Deze constructie is niet zoals de vroegere dynamo maar zit juist handig verwerkt in het midden van het wiel. Hier word stroom opgewekt tijdens het fietsen. Vaak zien we dit soort fietsverlichting gecombineerd met een achterlicht op batterij. Dit is een bewuste keuze omdat er dan geen kabels van de naafdynamo helemaal door naar achter hoeven worden gemaakt. Dit is namelijk kwetsbaarder dan een batterij verlichting.
Van een moderne naafverlichting merk je vrijwel niets.

Verlichting via de accu

Bij elektrische fietsen is het grote voordeel dat de accu tijdens het fietsen energie levert voor de verlichting. Hierdoor is de verlichting snel aan te zetten met een knopje op het display. Veilig en gemakkelijk!

Gazelle van Stael verlichtingsset

Ondanks dat deze set vernoemd is naar een type fiets is hij gemakkelijk aan te brengen op elke type fiets. De set is verkrijgbaar in het zwart en in het roze. Het mooie van deze set is dat de lampjes gemakkelijk van de houder af te klikken zijn. Zo kun je ze altijd meenemen en hoeft u niet bang te zijn voor diefstal. In het zwart ogen ze sjiek en strak en in het roze zijn ze een speels element op je fiets!

Reflectoren

Het is verplicht in Nederland om een rode reflector achterop de fiets te hebben. Dit mag geen driehoek zijn. Ook zijn gele reflectoren op de trappers noodzakelijk. 
Op de fietsbanden moeten witte of gele reflectoren op de velgen bevestigd zijn. Gelukkig zijn er eigenlijk geen fietsen waar dit niet meer.