Help! Er zit een slag in m'n wiel (en andere fietsproblemen!)

Het voorjaar komt er weer aan en dat betekent dat veel fietsen opeens weer uit de schuur komen (lees ook eens onze blog: 5 redenen om toch op de fiets te stappen) of dat er een nieuwe fiets besteld word zodat je het seizoen goed kunt beginnen. Dit is ook het seizoen waar we veelvoorkomende problemen oplossen. En daarom helpen we jullie graag op weg. Want fietsen is toch veel leuker dan stilstaan!

Help! Er zit een slag in mijn wiel

Je nieuwe fiets komt aan. De koerier neemt afscheid en je bent reuze trots op je nieuwe stalen ros. Hij fietst heerlijk, ziet er prachtig uit en je weet dat je de goede keus gemaakt hebt. 
Maar na een week of drie fietsen merk je dat het voelt alsof er een slag in je wiel zit. 
Wat doe je?

Meestal is een slag in je wiel eigenlijk een probleem met je band. 
Soms veroorzaakt het harde gedeelte van het ventiel rond je ventiel tussen je velg en band klem zit. Hierdoor vormt er een bobbel. 
Door je band leeg te laten lopen en het ventiel goed te plaatsen is dit probleem snel opgelost.

Soms word een bobbel ook veroorzaakt doordat de band een stukje dubbel zit. In dit geval leeg laten lopen, goed plaatsen en weer goed stevig oppompen.

Help! Mijn versnelling trapt door

Heb je je fiets in het afgelopen half jaar aangeschaft en heb je er nog geen servicebeurt op uit laten voeren? Dan is nu de tijd om het te doen (en sowieso belangrijk vanwege de garantie).
Maar ook als je fiets al wat ouder is en je hebt dit probleem, is het handig om mee te lezen!

Een fiets word vanuit de fabriek aan ons geleverd. Wij monteren de fiets helemaal af en zorgen dat hij helemaal klaar is voor zijn eerste gebruik. Alle kettingen, kabels, moeren en bouten staan optimaal afgesteld. In de eerste paar maanden na je gebruik gaan al deze onderdelen iets losser zitten en moeten ze opnieuw afgesteld worden.

Gelukkig kun je dit probleem snel oplossen door dit filmpje te bekijken:

Help! Mijn verlichting werkt niet meer

In de donkere maanden van het jaar valt het sneller op dat je fietsverlichting niet meer werkt. Gelukkig kunnen we dit vrijwel altijd op afstand oplossen.

Allereerst kun je het schakelaartje uitblazen. Vaak hoopt zand en andere viezigheid op onder het schakelaartje. Zorg dat het lampje droog is en blaas een paar keer goed stevig met de slang van je fietspomp.

Batterijcontacten goed schoonmaken (niet met een schurend middel) en nieuwe batterijen plaatsen. Let wel op dat de batterijen ook echt nieuw en vol zijn.