Het onderhouden van je fiets

Nadat je de beslissing hebt gemaakt om een fiets te kopen is het natuurlijk wel handig om te weten hoe je de fiets moet onderhouden. Met goed onderhoud zorg je ervoor dat je fiets een hogere leeftijd kan bereiken en je minder snel op onvoorziene kosten zult lopen.

Servicebeurt

Bij Fiets-Exclusief kun je een eerste servicebeurt uit laten voeren tegen gereduceerd tarief. De ketting, de remmen en alle andere lopende onderdelen worden weer goed afgesteld. Omdat je fiets in de eerste paar maanden van zijn levensduur opeens intensief gebruikt gaat worden loopt alles losser en heeft het deze eerste afstelbeurt nodig. Wij adviseren dit na ongeveer drie tot 5 maanden te laten doen. Al je onderhoudsmateriaal kun je kopen op onze onderhoudspagina!

Het onderhouden van je stadsfiets

Voor een stadsfiets zijn de volgende onderhoudstips van toepassing:

 • Laat regelmatig je ketting stellen (dit gebeurt bij een servicebeurt) en smeren. Zelf kun je bij normaal gebruik met een dichte kettingkast ca. 1 x per kwartaal je ketting invetten met dikke kettingspray.
 • Bij winterweer (pekel, kou, nattigheid) 1 x per maand smeren
 • Kabels smeren (dit is soms lastig zelf te doen). Dit doe je door met teflonspray de uiteindes (waar ze de fiets in gaan bij bijvoorbeeld je remmen) in te druppelen in dezelfde cyclus als je ketting.
 • Banden moeten goed op spanning zijn zodat je geen overmatige slijtage hebt.
 • Spaken controleren. Dit moet 1 keer per jaar, bij zware belasting 2 keer per jaar.
 • Om je verlichting goed te laten werken is het belangrijk om de batterijcontacten bij het vervangen van batterijen goed schoon te maken (geen schurend middel!).
 • Schakelaars van verlichting 2 keer per jaar schoonblazen en inspuiten met contactspray.
 • Verchroomde onderdelen kun je beschermen tegen roest met vaseline of vaselinespray. Dit lichtjes uitwrijven. Herhalen zodra de vaseline er af is.
 • Bewegende delen van remmen 1 keer per jaar smeren met teflonspray. Rollerbrakes kunnen ook 1 keer per jaar worden ingespoten met speciaal rollerbrake vet. Remmen 1 keer per jaar laten bijstellen.
 • Van de versnellingen moeten de bewegende delen gesmeerd worden met teflonspray. Deze dienen 2 keer per jaar op afstelling gecontroleerd te worden en eventueel bijgesteld worden.

Verder is het belangrijk om alle bewegende onderdelen en de crankbouten jaarlijks te controleren op speling.

Het onderhouden van je derailleurfiets

Voor een derailleurfiets gelden dezelfde regels als hierboven. Maar omdat je natuurlijk geen beschermende kettingkast hebt zijn er nog wel extra onderhoudsmaatregelen die je voor een derailleurfiets moet nemen.

 • De derailleurs moeten 2 keer per jaar gesmeerd en afgesteld worden. Mocht je fiets per ongeluk een keer vallen dan is het noodzakelijk om de derailleurs te controleren alvorens je weer op de fiets stapt. De derailleurs kunnen worden gesmeerd met teflonspray.
 • De ketting dient gesmeerd te worden zodra de ketting er droog uit begint te zien. Dit kan gedaan worden met teflonspray of siliconenspray. Laatstgenoemde dient alleen aangebracht te worden op een schone ketting!)
 • De velgranden moeten regelmatig worden schoongemaakt en de remblokken gecontroleerd op slijtage. Indien nodig dienen de remblokken vervangen te worden.

Heb je nog vragen over onderhoud? Je kunt ze natuurlijk altijd stellen!