Hoe bereken je de framemaat?

In deze blog behandelen we welke framemaat het beste bij jou past en leggen we het verschil uit tussen een framemaat en de wielmaat. Lees je mee?

De fiets framemaat – hoe zit dat eigenlijk?

Kinderfietsen worden vaak ingedeeld op wielmaat. Deze maat is de diameter van het wiel en word aangeduid in inches. Vanaf een wielmaat van 28 inch betreft het een volwassen fiets. 
Om het nu lekker verwarrend te maken heeft de volwassenmaat een indeling op een andere wijze. 
De wielmaat blijft namelijk 28 inch., uitzonderingen daar gelaten. Wat er veranderd is de framemaat. Die word aangeduid in centimeters en is de afstand tussen de trapas en de framebuisklem zoals te zien is in onderstaand plaatje.

Per framemaat is niet alleen de afstand van het zadel hoger maar ook de afstand van het zadel tot het stuur. Zo "groeit" de fiets dus proportioneel mee in de breedte alsmede in de hoogte. Er is ook nog een andere factor die van invloed is op de maat. Dat is de zadelpen. In onze voorbeeldafbeelding is de zadelpen geveerd. Hierdoor is de fiets, ondanks een bepaalde framemaat, toch drie centimeter hoger. Als je in een twijfelmaat zit (tussen twee framematen in) kan dit iets zijn om rekening mee te houden.

Meten is weten

Maar hoe bereken je dan welke framemaat je nodig hebt? Allereerst kijk je naar je totale lichaamslengte. Vaak is dit al een indicatie voor de framemaat. Zo kun je namelijk makkelijk op onderstaande tabel aflezen welke fiets bij jou past. Een andere methode is het meten van je binnenbeenlengte. Dit gaat het handigst met een lange centimeter zoals een duimstok of een rolmaat. Je gaat met je sokken of blote voeten op de grond staan in een neutrale houding. Je meet vervolgens vanaf de binnenkant van je voet totaan kruishoogte. Het getal wat hier uitkomt vermenigvuldig je met 0.68.

Voorbeeld: Ik ben 1m68 en heb een binnenbeenlengte van 78 centimeter. 78 x 0.68 is 53,04 cm. De framemaat die ik dan nodig heb is 53 cm. Dit correspondeert ook met onderstaande tabel. Maar het kan ook gebeuren dat u tussen twee framematen invalt. Bij een fiets zonder verende zadelpen kies je voor de grootste maat. Met vering voor de kleinste omdat daar nog drie centimeter bijgeteld word.

Een herenframe of een damesframe?

Het klinkt misschien een beetje gek maar steeds meer mannen kiezen voor een zogenoemd damesmodel. Dit type fiets heeft een lage stang en maakt op en afstappen makkelijker. Zeker als je een beetje onzeker bent op de fiets of last hebt van een blessure kan dit een uitkomst zijn. Vaak word gedacht dat je bij een fiets met beide benen plat op de grond moet kunnen staan. Bij een damesframe is dit minder noodzakelijk dan bij een herenfiets omdat je toch anders afstapt. Je hoeft namelijk niet je hele been over het zadel heen te slingeren maar kunt gewoon naar voren schuiven en een voet aan het pedaal zetten terwijl je de ander op de grond zet. Zo kom je sneller weg met een iets grotere framemaat.

Toch is het vaak wel wijselijk om een keertje te gaan passen. Dat kan op diverse locaties door Nederland heen zoals in onze winkel te Leiden Het Fiets-Exclusief Experience center of bij een Gazelle Experience Center.