Winter is coming - maak je fiets winterklaar!

Het weerbericht deze week laat nachtvorst zien en dat is dus een goed moment om je fiets winterklaar te maken. Pekel en vocht heeft zijn weerslag op de staat van je fiets en we geven je graag tips om je fiets in top conditie te houden!

Poetsen = niet roesten

Om er voor te zorgen dat je fiets geen blijvende schade ondervind van pekel en strooizout is het belangrijk om je fiets na je fietsrit even af te spoelen. Zout is corrosief en zorgt voor roestplekken als je dit laat zitten. Gebruik voor het weghalen van zout koud water. Richt je vooral op de bewegende delen – dus de ketting en de tandwielen. Je kunt desnoods met een borsteltje aan de slag. Ook de velgen en spaken hebben aandacht nodig – deze zijn tenslote het dichtste bij de grond en ondervinden dus ook het meeste last van zout water.
Als laatste kun je de fiets droogmaken.

Elbow grease

Er zijn speciale reinigingssets verkrijgbaar voor je ketting. Je kunt het eventueel ook met de hand doen met een ontvettend middel. Draai de ketting rond tijdens het reinigen zodat ook je tandwielen goed schoon worden. Als de ketting schoon is heeft hij ook weer een beetje smeermiddel nodig – maar gebruik niet te veel! Spray een beetje kettingspray bij de trapas en draai je ketting goed rond.
Heb je verchroomde delen op je fiets? Smeer deze in met een beetje vaselinespray. Zo blijven ze goed beschermd!

De accu van de elektrische fiets in de winter

Als je de fiets niet gebruikt is het heel belangrijk om goed voor je accu te zorgen. Bewaar de accu op kamertemperatuur om diepteontlading te voorkomen. Zo’n diepteontlading – dus als de batterij helemaal leeg loopt – is schadelijk voor je accu. Vergeet dus niet om hem periodiek op te laden. Dit komt de actieradius van je fiets ook weer ten goede. Daarnaast bestaan er thermische hoezen die ervoor zorgen dat je accu minder snel afkoelt.

Veiligheid voorop

Ook je verlichting heeft TLC nodig. Nee, niet het netwerk maar Tender Loving Care. Batterijen dienen tijdig vervangen te worden. Niet alleen vanwege de bekeuring van 55 euro die je kunt krijgen maar vooral voor je eigen veiligheid. In de donkere dagen is het zeer belangrijk dat je goed zichtbaar op pad gaat. Maak ook de contacten van de verlichting goed schoon. Vuiligheid kan daar makkelijk ophopen. Gebruik geen schurend middelen en blaas de schakelaar schoon en spuit deze in met een beetje contactspray.

Just keep rolling

Geen zin in glibberpartijen? Kijk dan goed of het profiel van je fiets nog goed is. Een goed profiel is onmiskenbaar. Of het nu gaat om wandelschoenen, autobanden of fietsbanden – met een goed profiel heb je meer grip. Wist je dat er ook winterbanden bestaan voor fietsen? Ook je spaken moeten goed gespannen zijn. Dit moet 1 keer per jaar gecontroleerd worden. Heb je een transportfiets of belast je een fiets zwaar? Dan is het advies om twee keer per jaar te controleren!