Sensa Superlite Disc – genomineerd voor fiets van het jaar

Wij zijn al jarenlang fan van Sensa. Dit Nederlandse merkt maakt hele sportieve fietsen. Dat deze toerfiets genomineerd is voor fiets van het jaar snappen wij wel. Nieuwsgierig? Lees snel mee waarom!

Sportieve toerfiets

Het eerste wat opvalt als je de fiets ziet is het zilverkleurige frame. De laatste jaren is zwart – en dan voornamelijk zwart mat – erg populair als fietskleur. Een zilveren frame is dan ook een grote verrassing. Samen met de zwarte details oogt de Sensa Superlite Disc erg sportief. Gelukkig matcht het uiterlijk met de specificaties want deze fiets is ook echt gemaakt om uren te touren.

Hydroform gevormde framebuis

Hydroform – in het engels Hydroforming – is een techniek die metaalsoorten buigt door middel van waterdruk. Complexe vormen kunnen hiermee gemaakt worden zonder dat er meerdere stukken aaneen gelast hoeven te worden. Structureel zorgt het er dus voor dat het frame heel sterk is. Een naad zal namelijk, hoe goed het ook is vastgemaakt, altijd een zwak punt blijven. Op de uiteinden van de buis is er een driedubbeldikke laag aluminium aangebracht om te zorgen dat het frame echt sterk is. Je zou hierdoor denken dat deze fiets heel zwaar is. Niets is echter minder waar. Met maar 13,6 kilogram maakt deze fiets zijn naam waar. Hij is echt superlite! Dit komt onder andere door de carbon voorvork. Dit materiaal is sterk en toch heel erg licht.

Uitstekende specificaties

Urenlang fietsen is eigenlijk alleen maar prettig als je fiets meewerkt. De Shimano Deore schakelset met 27 versnellingen schakelt erg licht. Deore is degelijk en geschikt om op allerlei terreintypes prettig te zijn in gebruik en dat is natuurlijk een prettig idee als je op zoek bent naar een fiets waar je veel mee op pad kunt en die je misschien zelfs wel mee wilt nemen naar je vakantieadres. En we hebben het eerste deel van de naam al uitgelegd (het gewicht) maar het laatste deel – Disc – is te danken aan de hydraulische schijfremmen van Shimano. 
Het grote voordeel van dit type remmen is dat je erg goed kunt doseren en dat je – als het moet – ook echt goed stil kunt staan. Ze werken ook nog eens goed bij natte weersomstandigheden waardoor je altijd weet dat je op ze kunt rekenen.

Waarom ik fan ben?

De oplettende lezer heeft geen negatief woord van mij gezien over de Sensa Superlite Disc. En dat is omdat, als ik nog een fiets zou moeten kiezen, deze zonder twijfel zou aanschaffen. Dat komt onder andere omdat de fiets erg licht is en dus makkelijk mee te nemen is in de trein. Ook is een derailleur versnelling, en zeker Shimano Deore, erg prettig in gebruik. Het schakelgemak is zoveel groter dan bij een naafversnelling waardoor het enige minpunt – een stukje onderhoud – eigenlijk al snel wegvalt tegen de voordelen.
Tel daarbij de schijfremmen op en je weet dat je met deze fiets vele jaren plezier gaat beleven.