fietsen verlaagd de kans op stress!

Wij Nederlanders weten het natuurlijk al – fietsen verminderd stress. Uit een internationaal onderzoek bleek dat dit niet alleen een gevoel is – maar zelfs meetbare resultaten te behalen vallen door op de fiets te stappen!


Fietsen verlaagd de kans op stress

Mensen die minstens één keer per week naar het werk of naar hun onderwijsinstelling fietsten er al een risicoverlaging op stress meetbaar was van 20% (bron: Fietsberaad CROW). En daar blijft het niet bij. Want mensen die vier dagen in de week fietsen hebben het risico op stress verminderd met 52%. Zouden wij Nederlands daarom al jarenlang tot de gelukkigste mensen ter wereld worden gerekend?

Double Whammy

Dat fietsen de kans op stress verlaagd is nu dus bewezen. Vorig jaar werd er ook een interessant onderzoek naar buiten gebracht. Door in een landelijke en bosrijke omgeving te zijn herstel je sneller van stress dan in een stedelijke omgeving. Dat is natuurlijk best logisch als je er over nadenkt. Het aantal prikkels worden verlaagd en de rust van een natuurgebied zorgt ervoor dat cortisol (het stresshormoon) verlaagd word. Wat nu als we het fietsen (kans op stress verminderd) combineren met natuur (verlaging van de al aanwezige stress) combineren? Juistem! Dubbel winst.

Uit de auto, op de fiets!

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan. Alles moet snel, sneller, allersnelst. En dan ben je dus ook al snel geneigd om “even snel” de auto te pakken. En dit levert vaak veel stress op. Juist omdat je dan alles tot het laatste moment bewaard sluipt die stress er toch in. Stap ook eens op de fiets en bewaar die auto alleen voor de lange afstanden. Zo zul je zien dat al je werkstress onderweg al uit je hoofd gewaaid is en kom je ontspannen thuis aan!

De mooiste fietsroutes in de natuur

Op de website van natuurmonumenten.nl vind je prachtige fietsroutes door de Nederlandse natuur. Wil je optimaal gebruik maken van bovenstaande gegevens? Er zijn diverse fietsrouteplanners te vinden waarmee je je eigen fietsroute samen kunt stellen. Zo kun jij de rit naar werk of je onderwijsinstelling zo plannen dat je onderweg ook natuur tegenkomt. En voor de juiste elektrische fiets kun je natuurlijk bij ons terecht.