Supersnel naar het werk!

Ben jij de file ook zat? En ben je op zoek naar een manier om fris en fruitig én op tijd op je werk te komen? Zoek niet verder!

Een Speed Pedelec of Speed E-Bike is een supersnelle elektrische fiets voorzien van een speciale motor die snelheden kan halen tot 45 kilometer per uur. Daarmee fiets jij dus fluitend voorbij de file en heb je alle (geestelijke) gezondheidsvoordelen die een fiets met zich meebrengt! Hoe dat zit? Dat lees je in de blog van vandaag

Commuter Bikes

Zoals we bovenaan de blog al een beetje hebben aangestipt zijn Speed Pedelecs speciaal gemaakte fietsen die hoge snelheden kunnen halen. In de voorraad van aanbiedingsfiets hebben we twee fietsen die deze snelheden kunnen halen - de Batavus Razer Turbo en de Gazelle Ultimate Speed. Deze commuter bikes zijn gemaakt om de file te omzeilen en je dagelijkse rit naar je werk niet meer achteraan in de file te beginnen en je te ergeren aan alle medeweggebruikers. 
Nu kun je je dag gewoon fris en fruitig op je fietszadel beginnen en ben je met een beetje geluk ook sneller op je werk (en dus ook weer thuis!)

Gazelle Cityzen Speed en de Batavus Razer Turbo

Beide fietsen zijn gemaakt voor topsnelheden en hebben hun eigen unieke kenmerken maar ze hebben beide meerdere dingen gemeen.
De plaatsing van de motor van zo'n speed pedelec is bij de trapas. Zo blijft het zwaartepunt van de fiets zeer laag waardoor de balans tijdens het fietsen behouden blijft. Dat is heel belangrijk als je snel fietst want valpartijen wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Ook met de plaatsing van de accu is hier rekening mee gehouden. Beide accu's zijn geplaatst op de onderste framebuis - de buis die van de trapas richting de stuurpen loopt. Dit heeft dezelfde functie als de motor. Het zwaartepunt laag en in het midden houden. En, omdat dit type fiets net wat meer vraagt van je accu, zijn ze beide ook uitgevoerd met een sterke accu.

Bij klassieke e-bikes zie je de accu vaak in de bagagedrager verwerkt zitten. Bij de Gazelle Cityzen Speed zijn ze zelfs een stapje verder gegaan. Bij deze fiets zit de accu geintegreerd in het frame voor een hoge stabiliteit. 

Zoals boven te lezen zijn beide fietsen uitgevoerd met een middenmotor. De Gazelle Cityzen Speed is uitgevoerd met een Bosch Performance Line Speed middenmotor en de Batavus Razer Turbo met een Yamaha middenmotor. Beide zijn zeer krachtig in gebruik en maken gebruik van rotatie-, snelheids- en trapkrachtondersteuning.

Fietsen is gezond

En om gelijk maar met de deur in huis te vallen - ook op een e-bike! In 2017 is er onderzocht dat fietsen het risico op stress verlaagt(bron: fietsberaad CROW). Maar - dat is niet het enige! Doordat je door een afwisselende (en vaak groene) omgeving fietst herstel je ook nog eens sneller van stress. Dus door je dagelijkse autoritje te vervangen door een fietstocht met de speedpedelec verlaag je niet alleen de kans op stress maar verminder je de aanwezige stress ook nog eens! Dat is nog eens een grote winst!

Regelgeving

Zo'n supersnelle elektrische fiets vraagt natuurlijk wel om andere regelgeving dan een elektrische fiets die tot 25 kilometer per uur kan halen. Met 45 kilometer per uur zit er best een groot gat tussen beide snelheden. Daarom zijn er een aantal regels die je in acht moet houden bij het fietsen op een speed pedelec.

Allereerst heb je een rijbewijs nodig. De Speed Pedelec valt namelijk onder de bromfietsen. Dat brengt, naast een kentekenplaat en bijpassende verzekering, ook de verplichting met zich mee om binnen de bebouwde kom op de rijbaan te rijden. Hier mag je 45 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag je op het gecombineerde fiets/bromfietspad rijden met een maximaal snelheid van 40 kilometer per uur. Ook zijn er soms fiets/bromfietspaden te vinden binnen de bebouwde kom. Hier mag je maximaal 30 kilometer per uur. 
Ook heb je een speciale Speed Pedelec helm nodig. Gelukkig hebben wij een hele goede in het assortiment; de Abus Fietshelm Pedelec+.

Speed Pedelec - ideaal voor forenzen

De Speed Pedelec is dus ideaal voor iedereen die de auto graag thuis laat staan en wil genieten van de voordelen die fris in de buitenlucht zijn met zich meebrengt. Zeker forenzen die heen en weer moeten reizen tussen steden in de randstad kunnen veel voordelen ervaren van zo'n supersnelle elektrische fiets. Heb je meer vragen over Speed Pedelecs? Stel ze gerust en dan nemen wij ze mee in de volgende blogs!