Veiligheid voorop

Fietsverlichting – dat is misschien wel het belangrijkste wat je op je fiets kunt hebben waardoor jij gezien kan worden door andere weggebruikers. Niet alleen om niet bekeurd te worden als je betrapt word door de politie. Wij helpen je om de juiste keuze te maken!

Maar, als we dat onderwerp toch aangesneden hebben – ik weet best wel wat leukers te doen met die 55 euro die het kost om onverlicht te fietsen. Toch fietst volgens het keurmerk fietsverlichting maar liefst 64% van de fietsers met voor- en achterlicht. Dat betekend dat 36% van alle fietsers onvoldoende te zien is in het verkeer. Deze cijfers zijn nog anders als je het per provincie gaat bekijken. In grote steden rijden nog veel meer mensen onverlicht rond. Terwijl juist daar de situatie zo is dat je graag goed zichtbaar wilt zijn als een auto bijvoorbeeld afslaat. 

Onveilige situatie

Bij mij kwam dat besef pas toen ik mijn rijbewijs had gehaald. Opeens zie je hoe onzichtbaar fietsers zijn. Het is momenteel bijna altijd donker als je de deur uitgaat. Donker als je in de ochtend naar je werk moet fietsen of donker als je vanuit je werk weer op de fiets stapt terug. En het is dan ook erg belangrijk dat je degelijke verlichting voert. Tegenwoordig word fietsverlichting gekeurd. Is de verlichting goedgekeurd? Dan krijgt de lamp het keurmerk voor Fietsverlichting. Zo weet je dat je een goede fietslamp hebt! Fietsverlichting die dit keurmerk mag dragen moeten voldoen aan de ISO normen 4210 en 6742 óf aan de Duitse wetgeving. Er moet dus voldoende lichtopbrengst zijn.

De beste verlichting in onze collectie

De Fietsersbond heeft eind 2017 veel koplampen getest. Hierbij is gekeken naar de diverse verlichting die gebruikt worden op o.a. fietsen van Gazelle en Cortina. Hierbij is bij de batterijkoplampen de Cortina Amsterdam lamp als winnaar uitgekomen. Reden: Goede Cut-Off, Redelijke bundel waarmee je zelf de weg kunt zien en een goede zichtbaarheid.

De Cortina Amsterdam koplamp, de grote prijswinnaar, is op bijna alle transportmodel fietsen gemonteerd. Deze koplamp is waterdicht, heeft 18 lux en een lichtopbrengst van 40 lumen. Ook de lampen van Axa en Spanninga scoren goed. Gazelle maakt veel gebruik van AXA en Spanninga waardoor jij eigenlijk altijd verzekerd bent van goede zichtbaarheid. Nog wel een laatste noot – Let er altijd op dat batterijverlichting voorzien is van een goede batterij voordat je de weg op gaat.