Waar op letten bij de aanschaf van een kinderfiets?

In de Nederlandse samenleving hoort fietsen bij de opvoeding. Je staande kunnen houden (of rijdende) in het Nederlandse straatverkeer is belangrijk. Fietsen is een fantastisch efficiente manier om van A naar B te komen in steden die gemaakt zijn in de tijd dat er minder rekening gehouden hoefde te worden (of zeg maar geen) met auto’s. Het is, met het bovenstaande in gedachte, dan ook erg belangrijk dat je een goede kinderfiets uitkiest waar met gemak op gereden kan worden. Maar hoe vind je zo'n fiets dan?

Hard werken!

Als ik denk aan de fiets(en) waarop ik heb leren fietsen weet ik nog dat ik altijd vond dat ik moest ploeteren. Ik moest hard werken om vooruit te komen als mijn ouders op hun fietsvakantie voorop fietsten. Dit kwam omdat de kinderfietsen uit mijn jeugd in verhouding erg zwaar waren. Gelukkig is er veel veranderd sinds die tijd! Tegenwoordig word er meer rekening gehouden met het formaat van het kind en de zwaarte van de fiets. De gebruikte materialen zijn lichter en de naafdynamo word steeds vaker weggelaten. En alhoewel dat laatste een gekke keuze lijkt zorgt het er voor dat fietsen een heel stuk aangenamer is. Een naafdynamo verzwaart het fietsen (in het donker) aanzienlijk.

Op de groei? Ja Doei!

De beste tip die wij kunnen geven als je een kinderfiets aanschaft is dat de fiets niet op de groei gekocht moet worden. Een kind moet tijdens het fietsen nou eenmaal kunnen trappen, en als je niet met je voeten bij de trappers kunt word dit een lastig geheel. Kijk daarom goed hoe het op- en afstappen gaat en oefen dit ook veelvoudig. Ook fietst het niet efficient als je constant aan het verschuiven bent tijdens het fietsen om maar wel bij de trappers te kunnen. Het is daarom ook raadzaam om je goed te informeren alvorens je een kinderfiets aanschaft. Gelukkig kun je bij ons komen passen om te kijken wat het beste bij jouw kind past. En ons advies is dan ook om een fiets te kopen voor nu, niet voor later!

Veilig op pad

Zoals eerder gemeld worden kinderfietsen steeds minder vaak afgeleverd met een naafdynamo. En dat is een goed iets! Wel is het belangrijk dat er dan een degelijke verlichting op batterij gebruikt word en dat de fiets is voorzien van goede reflectoren. Ook de remmen moeten gemakkelijk te bedienen zijn. Alle kinderfietsen in ons assortiment zijn voorzien van veilige terugtrapremmen en verlichting zodat elk kind veilig over straat kan!

Hippe fietsen

Om onze blog maar eens goed samen te vatten - een goede kinderfiets koop je allereerst om veilig mee op pad te gaan. Een goede en degelijke fiets zorgt ervoor dat dit gelukkig in orde is. Al onze kinderfietsen voldoen aan de eisen die wij hierboven gesteld hebben - niet te zwaar, gemakkelijk in gebruik, voorzien van degelijke verlichting én voorzien van terugtraprem. Gelukkig zijn de fietsen qua uitstraling goed met de tijd meegekomen. Met een kinderfiets van bijvooorbeeld Cortina weet dat je kind veilig op pad gaat!