Wat is een ART slot?

We weten dat ART niet voor kunstzinnig staat. Maar waar staat het dan wel voor? Lees mee en je leert waarom een ART slot een zeer belangrijk onderdeel is van jouw fiets!

Wat is een ART slot?

Stichting Art keurt fietssloten en geeft ze een certificering mee. Zo worden sloten steeds steviger en is de kans dat je fiets gestolen word kleiner. Hoe meer sterren een ART gekeurd slot heeft hoe beter hij beschermd tegen diefstal. De inschaling loopt van 1 tot 5. 

Voor een fietsverzekering moeten sloten gebruikt worden met minimaal een ART ** (twee sterren) keuring. 
Gelukkig hebben alle fietsen van Gazelle en Cortina die standaard geleverd worden met een slot de vereiste ART ** certificering. Zo weet je in ieder geval dat dit slot niet zomaar open te maken is.

Makkelijk versus moeilijk

Denk je eens in. Je bent een fietsendief (okee, ik weet het, we vragen heel wat van je – maar je snapt zo waarom!). Je bent op zoek naar een fiets om mee te nemen en eventueel door te verkopen. In de wijk waar je naar de fiets op zoek bent staan twee fietsen buiten. Een staat los tegen een hekje aan. De ander staat ook tegen een hek maar is nog extra vast gezet met een ketting. Je wilt zo snel mogelijk je slag slaan en niet betrapt worden. Welke neem je dan mee? (het juistje morele antwoord is natuurlijk geen van beiden ;) )

Goede bescherming met een ART slot

Daarom is het belangrijk om goed na te denken waar je je fiets op slot zet en hoe. Ja, een ART ringslot beschermt je fiets. Maar je kunt nog meer doen om er voor te zorgen dat fietsendieven jouw fiets overslaan. Je kunt bijvoorbeeld heel alert zijn waar je je fiets neerzet. Een bewaakte stalling is natuurlijk de beste optie. 
Staat je fiets voor de deur? Zet hem dan binnen in de schuur of in de hal. 
Ook is het raadzaam om een degelijk slot naast je ringslot aan te schaffen. Deze kun je vervolgens ook weer aan een boom of een hek vastzetten zodat de fiets niet gemakkelijk meegenomen kan worden. Gratis tip van collega Eric: Zet fietsen altijd tegenovergesteld aan elkaar vast. Dus bagagedrager van de ene fiets naast het stuur van de ander. Zo weet je zeker dat de fietsen niet gemakkelijk meegenomen kunnen worden als je geen paal of hek in de buurt hebt.