welk type elektrische fiets past bij mij?

Binnen de categorie elektrische fietsen heb je de keuze uit drie motortypes. Alledrie hebben ze zo hun specifieke voor- en nadelen. Hierdoor is het soms lastig en zie je door de bomen het bos niet meer. Ik help je graag een handje door de verschillen tussen de drie motortypes uit te leggen.

De voorwielmotor

Dit type motor is geplaatst rond de naaf van het voorwiel. Hierdoor zie je er minder snel aan af dat het een elektrische fiets is. De voorwielmotor is, naast de middenmotor, een van de populairste types motor. En dat is vooral te verklaren door de scherpe prijs. En dat is gelijk ook een groot voordeel. Ben je op zoek naar een elektrische fiets voor een klein budget? Dan kom je al snel uit op dit type motor. Een ander voordeel is dat dit type ondersteuning bijna niet hoorbaar is tijdens het fietsen. Er zijn twee merken verkrijgbaar: E-Motion en Panasonic

Een nadeel is dat je het idee kunt hebben dat je door je voorwiel vooruit word getrokken. Het type ondersteuning voelt wat minder natuurlijk aan tijdens het fietsen. Ook krijgen we de meeste meldingen van valpartijen met de voorwielmotor. Met name omdat het voorwiel natuurlijk zwaarder is dan normaal dankzij de motor.

De middenmotor

De middenmotor is geplaatst rondom de trapas en is duidelijk zichtbaar. Dit is veruit het meest populaire type motor vanwege zijn veiligheid. Ook geeft de fiets ondersteuning die heel natuurlijk aanvoelt doordat de ondersteuning via de trapas word gegegeven. Dit doe jij zelf tenslotte ook als je fietst.

Doordat de fiets met een middenmotor een laag zwaartepunt heeft is deze makkelijker te hanteren dan een fiets met een voorwiel- of achterwielmotor. In tegenstelling tot de voorwielmotor maakt de middenmotor iets meer geluid tijdens het fietsen. Je hoort soms de tandwielen tijdens het schakelen. Het hoge fietscomfort weegt voor mij veel zwaarder dan geluid. Dit type ondersteuning is iets duurder in aanschaf dan een voorwielmotor. Een middenmotor heb je van verschillende merken: Bosch, Shimano Steps, Bafang. Alle merken zijn kwalitatief vergelijkbaar, maar hebben wel hun eigen kernmerkende rij-eigenschappen.

Vergelijken? Kom langs voor een proefrit en ervaar de verschillen.

 

Ik hoop dat ik je meer inzicht heb kunnen geven in de drie motortypes en hun voor- en nadelen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!