Sensa Superlite

De Sensa Superlite fiets!

De Sensa Superlite fiets wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Een hybride fiets is een unieke combinatie van twee verschillende type fietsen. Het beschikt namelijk over uiterlijke en functionele eigenschappen van zowel een stadsfiets als een sportfiets. Dit maakt de Sensa Superlite een heel veelzijdige fiets. Het is dan ook een ideaal vervoersmiddel voor woon-werkverkeer of recreatieve fietstochten door berg- en heuvelachtige gebieden.

De Sensa Superlite 24 versus de Sensa Superlite Disc

Een Sensa Superlite fiets kent twee varianten: de Sensa Superlite 24 en de Sensa Superlite Disc. Beide hebben een aantal gemeenschappelijke eigenschappen waaraan je ze eenvoudig kunt herkennen: het lichte en sportieve frame en derailleurversnellingssysteem met open kettingkast.

De Sensa Superlite 24 en de Sensa Superlite Disc lijken op het eerste gezicht dus identiek aan elkaar, maar toch zijn er enkele verschillen tussen de twee. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten:

Het derailleurversnellingssysteem van de Sensa Superlite

Laten we beginnen met de belangrijkste overeenkomst: het derailleur versnellingssysteem. Dit is een versnellingssysteem voor fietsen waarbij je veelal de beschikking hebt over meer dan 18 versnellingen. Het derallieur versnellingssysteem heeft onder andere een aantal tandwielen bij de trapas, maar ook aan het achterwiel. De tandwielen die aan het achterwiel vastzitten worden ook wel de cassette genoemd.

Elk type fiets heeft onderhoud nodig, maar de ene fiets wat meer dan de ander. Een Sensa Superlite fiets vraagt over het algemeen meer onderhoud dan een ander type fiets. Dit heeft alles te maken met het derailleur versnellingssysteem met open kettingkast. Fietsen met een open kettingkast worden namelijk dagelijks blootgesteld aan vuil en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor bestaat een grotere kans op het ontstaan van slijtage aan bijvoorbeeld de cassette. Goed en tijdig onderhoud is dus van essentieel belang voor het behouden van een goedwerkende derallieur versnellingssysteem.
Dit type versnellingssysteem is overigens niet verkrijgbaar met een dichte kettingkast en werkt dus alleen in combinatie met een open kettingkast.

Sensa Superlite fiets - het type remsysteem

Er zijn verschillende soorten remsystemen voor fietsen. Elk remsysteem heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, werking en voor- en nadelen. Een Sensa Superlite fiets is verkrijgbaar met zowel V-brakes als hydraulische schijfremmen. Dit is dan ook direct het grootste verschil tussen de Sensa Superlite 24 en de Sensa Superlite Disc.

De Sensa Superlite 24 is voorzien van een V-brake remsysteem. Een V-brake werkt door middel van remblokken die tegen de velgranden aandrukken. De remblokken zorgen ervoor dat de fiets vaart kan verminderen en uiteindelijk tot stilstand komt. Het is belangrijk om daarbij te benoemen dat de remblokken van kunststof materiaal zijn gemaakt, waardoor ze in de loop der tijd gaan slijten. Daarom is het goed om regelmatig de remblokken te controleren op slijtage en ze tijdig te vervangen als ze versleten zijn.

De hydraulische schijfremmen, waar de Sensa Superlite Disc over beschikt, gaan over het algemeen langer mee en zijn in vergelijking met V-brakes moderner en onderhoudsvriendelijker. Dit komt onder andere door het sterke materiaal waarvan de remblokken zijn gemaakt. Deze remblokken worden namelijk gemaakt van gesinterd of resin materiaal. Hierdoor presteren ze ook goed in zowel natte als droge weersomstandigheden en zorgen ze voor een superieure remkracht.

De Sensa Superlite fiets en haar versnellingen

Een ander verschil tussen deze twee Sensa Superlite fietsen is het aantal bruikbare versnellingen. De Sensa Superlite Disc, ook wel bekend onder de namen Sensa Superlite v27 en Sensa Superlite Disc v27, is afgemonteerd met een Shimano Alivio 27 versnellingsgroep. Met deze versnellingsgroep heb je 27 (3×9) versnellingen tot je beschikking. Hierdoor zul je merken dat het fietsen een stuk efficiënter en comfortabeler gaat. Dat is een fijne bijkomstigheid, wat ook geldt voor de Sensa Superlite 24. Dit model is namelijk uitgerust met de Shimano Acera 24 versnellingsgroep. Dit betekent dat je dus gebruik kunt maken van 24 (3x8) versnellingen.

De Sensa Superlite dames- en herenfiets

De Sensa Superlite fietsen zijn zowel in dames- als herenuitvoering verkrijgbaar. Een Sensa Superlite damesfiets herken je vrij snel aan het frame met lage instap. Dankzij de lage instap kun je veilig en gemakkelijk op- en afstappen van de fiets. De Sensa Superlite 24 dames en de Sensa Superlite Disc dames zijn beide voorzien van zo’n lage instap.

De Sensa Superlite herenfiets herken je eigenlijk net zo makkelijk aan het frame. De Sensa Superlite 24 heren en Sensa Superlite Disc heren beschikken beide over een frame met hoge instap. Een belangrijke ontwikkeling hierbij, die niet onderbelicht mag blijven, is dat mannen tegenwoordig steeds vaker voor een fiets met lage instap kiezen. Dat heeft vooral te maken met de combinatie van gebruiksgemak en veiligheid dat een lage instap biedt. De maatvoering van een fiets blijft wel een belangrijke rol spelen in de aanschaf van de Sensa Superlite heren. Wanneer mannen een grotere framemaat nodig hebben, zullen zij dus sneller kiezen voor de herenfiets. Een belangrijke reden hiervoor is dat de herenfietsen met een grotere framemaat te verkrijgen zijn dan de damesfietsen. De framemaat van een Sensa Superlite heren begint namelijk bij framemaat 51cm en eindigt bij 61cm, terwijl de framemaat van een Sensa Superlite dames bij framemaat 46cm begint en bij 56cm eindigt.

Sensa Superlite review

De Sensa Superlite fiets komt goed uit de beoordelingen van klanten. Dit heeft onder andere te maken met het lichtgewicht frame, het grote aantal versnellingen en de goedwerkende verlichting op de fiets. Met de Sensa Superlite ben je dus altijd goed zichtbaar. Daarnaast zijn klanten ook helemaal weg van het sportieve uiterlijk en de kleur van de fiets. "Een feest op de weg", aldus een klant.

Heeft dit je nieuwsgierig gemaakt en wil je zelf ervaren hoe een Sensa Superlite rijdt? Kom dan gerust proefrijden bij ons Experience Center in Alphen aan den Rijn!

Andere modellen dan de Sensa Superlite

Ben je toch op zoek naar een andere fiets dan de Sensa Superlite? Dan kunnen we je zeker aanraden eens bij onderstaande collecties te kijken;

Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.