Haal alles uit je fietsaccu!

Het is uitgebreid besproken in het nieuws en aan bod geweest. De levensduur van de accu van je elektrische fiets. Maar wat is nu waar en hoe haal je alles uit je accu zodat je zeker weet dat je met veel plezier op pad gaat? 

Door weer en wind

Een elektrische fiets is een ideaal vervoersmiddel. Je beweegt maar krijgt wel een beetje ondersteuning vanuit de motor. Deze motor krijgt zijn energie uit de accu en zorgt ervoor dat je comfortabel kunt fietsen, dat je verlichting werkt en het display.
Maar hoe zorg je ervoor dat je nieuwe fiets en accu over een paar jaar nog steeds naar volle tevredenheid functioneren?

Over telefoons, laptops en fietsen

De verbindende factor? Allemaal hebben ze een batterij die niet het eeuwige leven heeft. Bij een laptop en een telefoon beschouwen we het als normaal dat een batterij niet het eeuwige leven heeft. Bij een fiets niet. En dat is toch gek. 
Afhankelijk van hoe de accu gebruikt word is het goed om er rekening mee te houden dat de accu tussen de vier en de vijf jaar mee zal gaan. Dit kan natuurlijk korter zijn als er sprake is van intensief gebruik.

Hoe bewaar je zo´n accu eigenlijk?

Een accu bewaar je het best onder "normale" omstandigheden. Is het heel koud of heel warm? Bewaar de accu dan gewoon in huis. De meeste accu’s zijn tegenwoordig afneembaar en nemen nauwelijks ruimte in op een plank of een kast. Hierdoor bescherm je tegen onderkoeling- of oververhitting. Beiden kunnen zeer schadelijk zijn voor je accu en de levensduur aanzienlijk verkorten. Kou zorgt ervoor dat er minder energie opgeslagen word (bron: Gazelle.nl).

De kou (niet) in!

Gebruik je je fiets gedurende een langere periode niet? Zorg er dan voor dat je de accu af en toe tussentijds op laat laden. Een diepontlading, dus als de batterij geheel leeg raakt, is erg schadelijk voor de accu. Gelukkig zitten op de meeste accu’s controle lampjes waarmee je kunt zien hoe vol (of leeg) de accu is. Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat in de winter de fiets toch wat vaker in de schuur blijft staan (lees ook eens de blog: 5 redenen om tóch op de fiets te stappen!). Het is dan raadzaam om toch af en toe de accu aan de lader te hangen.

Heb je wat aan deze tips? Heb jij zelf een bruikbare tip voor ons?