Goed het nieuwe jaar in! Het onderhouden van je fiets in de winter

De winter geeft je geen excuus om de fiets niet te gebruiken (lees: 5 redenen om toch op de fiets te stappen). Maar het is wel belangrijk om te weten wat je kunt doen om je fiets te helpen om de winter zo goed mogelijk te doorstaan. Lees je mee?

Opzouten!

Als het weer dreigt richting het vriespunt dan word er met regelmaat gestrooid om aanvriezing te voorkomen. Dit is natuurlijk fantastisch omdat uitgleiders hier vaak mee voorkomen kunnen worden. Maar zout is wel corrosief en dus slecht voor je lopende onderdelen zoals je ketting en tandwielen. Bij fietsen waar deze zichtbaar zijn (bijvoorbeeld fietsen met derailleurs) is het belangrijk om dit goed af te spoelen met koud water (niet met warm water, dit versnelt corrosie). Richt de slang even goed op de tandwielen, ketting en de spaken.

Smeren maar!

Na de reiniging is het belangrijk dat je je ketting insmeert met kettingspray. Ook de trapas kan wel een klein beetje vet gebruiken. Smeer je fiets met winterweer 1 keer per maand in. 
De kabels kun je smeren met teflonspray. Dit druppel je aan de uiteindes van de kabels. 
Ook de verlichting moet natuurlijk goed werken zodat je goed zichtbaar bent tijdens de donkere dagen. Maak de batterijcontacten goed schoon, blaas de schakelaars uit en spuit deze in met een beetje contactspray.
Verchroomde onderdelen kun je beschermen tegen roest met een beetje vaseline of vaselinespray.

De elektrische fiets

De accu bewaar je het best binnen als het buiten koud is. Tussentijds opladen is essentieel omdat een diepontlading schadelijk is voor de accu.

Met deze tips kun jij de winter aan en is je fiets in topconditie als we dadelijk de lente tegemoet gaan! Heb jij nog tips die je met ons delen wilt?