Het voordeel van een elektrische fiets met middenmotor

Het voordeel van een elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met een middenmotor is de meest gekochte variant. En dat is niet zonder reden! In de onderstaande blog lees je van alles over de voordelen van een elektrische fiets met middenmotor. Lees je mee waarom?

Natuurlijke ondersteuning

Een elektrische fiets met middenmotor geeft je het meest natuurlijke fietsgevoel in vergelijking met een voor- of achterwielmotor. De aandrijving van een elektrische fiets met middenmotor komt, net zoals je zelf eigenlijk doet, vanuit de pedalen. Ook is de gewichtsverdeling van een middenmotor erg gunstig. Omdat deze op een laag punt zit op de fiets is het zwaartepunt lager waardoor de fiets stabieler aanvoelt dan bijvoorbeeld met een voorwielmotor. Dit is erg prettig als je bijvoorbeeld wat onzekerder bent op de fiets of veel met de fiets aan de hand moet lopen.

Het oog wil ook wat

Met de nieuwe generatie elektrische fietsen is de motor steeds mooier weggewerkt in het frame van de fiets. Bij de elektrische fiets met middenmotor zit de motor vaak verwerkt als een extra verlenging van de kettingkast of is hij in dezelfde kleur verwerkt als het frame van de fiets. Dit zorgt ervoor dat dit type elektrische fiets erg mooi is om te zien. Een goed voorbeeld van een elektrische fiets waarvan de motor een verlenging is van de kettingkast is bijvoorbeeld bij de Batavus Stream en de Gazelle Cityzen C8 Hybrid M. Bij laatsgenoemde is de motor in dezelfde kleur als het frame én de kettingkast.

Middenmotor

De elektrische fiets met middenmotor heeft wat opstartproblemen gekend. Maar in de huidige versies van zowel Gazelle als Batavus zijn deze problemen vrijwel opgelost. Het enige nadeel van een elektrische fiets met middenmotor is dat de motor soms hoorbaar schakelt. Dit valt tijdens het fietsen echter bijna niet op. In elektrische fietsen met middenmotor zien we het meest Bosch motoren.
Maar ook Impulse en Yamaha worden gebruikt. Deze zien we echter minder vaak terug. Bosch staat bekend om de hoge kwaliteit en het hoge gebruiksgemak. Bosch motoren zijn al vanaf de jonge jaren van de elektrische fiets in productie. Bosch heeft dus al vele jaren de tijd gehad om de middenmotor te verbeteren en dat zie je direct terug in de nieuwe generatie elektrische fietsen. Zo heeft de Gazelle Cityzen Speed een extra krachtige motor waar hele hoge snelheden mee kunnen worden behaald.

Voorbeelden van fietsen met middenmotor

Bekende voorbeelden van een elektrische fiets met middenmotor zijn:

  1. De Batavus Stream met Yamaha motor - Deze fiets is al diverse keren in de prijzen gevallen zoals bij de consumentenbond en blijft onverminderd populair.

  2. De Gazelle Chamonix T10 HMS – Sportief uiterlijk én gebruik. Deze sportieve elektrische fiets is de ideale metgezel van iedereen die op sportieve wijze wil fietsen mét een extra duwtje in de rug. 

  3. Batavus Milano E-go 500 Wh. - Deze fiets is voorzien van de extra krachtige Bosch Active Line middenmotor waarmee hij afstanden tot 160 km. Haalt op één acculading. 

  4. De Gazelle Orange CX NuVinci HM– Misschien wel hét topmodel van de Gazelle Orange elektrische fietsen. Deze fiets heeft alles wat je van een elektrische fiets verwacht samen met een NuVinci Harmony versnellingsnaaf waarmee u traploos kunt schakelen. 

Kortom;

Een elektrische fiets met een middenmotor heeft vele voordelen ten opzichte van de, vaak goedkopere, voor- en achterwielmotor. Stabiliteit en fietscomfort zijn bij dit type motor zeer hoog. Wat voor motor heeft jouw voorkeur?