Een e-bike of een scooter?

De scooter maakt steeds meer plaats voor een elektrische fiets. Dat is niet alleen merkbaar in onze fietsenwinkels maar het is ook een trend die zichtbaar is bij de pizzakoerier (of de sushi). En dat is natuurlijk helemaal niet zo gek als je de voor- en nadelen op een rijtje zet. Wat deze zijn? Dat lees je vandaag in onze blog!

De afstand

In ons fietsland wordt bij een afstand tot 7.5 kilometer vaak de fiets of de auto gepakt volgens de ANWB. Met de komst van de elektrische fiets is deze afstand vergroot tot 15 kilometer. Dat levert natuurlijk allereerst een milieuvoordeel op. Als er minder auto's gebruikt worden en meer elektrische fietsen voor relatief korte afstanden is het minder belastend voor het milieu. Maar dat is niet het enige voordeel!

Gezondheid

Het is zo aantrekkelijk. In de ochtend stap je op je scooter en kun je heerlijk uitgerust aankomen op je werk. Maar met een elektrische fiets beweeg je je ook snel voort én ben je in beweging. Dit heeft aanzienlijk meer gezondheidsvoordelen ten opzichte van een scooter. Beweging is allereerst heel goed voor je spijsvertering. Ja, mijn oma zei het al en het word keer op keer bewezen. Door te bewegen gaat je spijsvertering sneller werken. Ook hebben we in eerdere blogs al geschreven dat fietsen er voor zorgt dat je snachts dieper slaapt. En tot slot, stress is bewezen verlaagd bij fietsen. TIjd om op de fiets te stappen dus! Er zijn nog meer voordelen:

De prijs

Een e-bike is allereerst goedkoper in aanschaf dan een nieuwe scooter. Het is afhankelijk van het type motor bij de e-bike wat het verschil in aanschaf is ten opzichte van een scooter. Maar niet alleen de aanschafprijs levert een voordeel op. In plaats van benzine laad je je accu op aan netstroom. Dit is aanzienlijk goedkoper in gebruik! Een ander voordeel is het onderhoud. Een elektrische fiets heeft periodiek onderhoud nodig. Maar een servicebeurt is over het algemeen voordeliger als een onderhoudsbeurt van een scooter.

Zeg maar dag tegen de file (of de treinspits)

Werk je in de regio? Met een elektrische fiets kun je dus aardig uit de voeten wat betreft de afstand. Het is dan ook fijn als je in de ochtend of middag de file voorbij kunt rijden en fris en fruitig thuis aankomt. Je kunt dan niet alleen genieten van de frisse lucht maar meestal levert de file je aardig wat ergernis op terwijl je juist tijdens het fietsen alle werkstress al aardig van je af kunt zetten. Ook ten opzichte van het openbaar vervoer is een elektrische fiets natuurlijk handig. Je hoeft je OV-chipkaart zelden meer op te laden en je hebt geen last meer van overvolle treinen. Om over de vertragingen nog maar niet te spreken.