regelgeving elektrische fiets

Ben je in het bezit van een elektrische fiets of wil je een e-bike aanschaffen? Dan is het goed om deze blog eens door te nemen.

Met de hoge populariteit van de elektrische fiets in Nederland is het nodig om de regelgeving goed te overdenken. Is er ruimte op de weg voor de snelheidsverschillen tussen een fiets zonder- en een fiets met ondersteuning? En is er plaats voor een speed pedelec in ons huidige fietslandschap?

De Elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur

Allereerst bespreken we de elektrische fiets met “gewone” ondersteuning. Vaak hebben deze fietsen een maximaal bereik tussen de 22 en de 28 kilometer per uur. Dit verschilt niet te veel met snelheden die andere gebruikers van het fietspad kunnen halen zoals een wielrenner. Daarom mag een elektrische fiets gewoon op het fietspad fietsen. Ook hoef je niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. 
Dat is een van de redenen waarom pizzakoeriers tegenwoordig vaak op elektrische fietsen rijden. Ze kunnen goedkopere krachten inhuren. En het is nog een stuk milieuvriendelijker ook. 
Ook hoef je geen verzekering af te sluiten als je op een elektrische fiets fietst en hoef je geen kentekenplaatje te hebben. Wel is het verstandig om je fiets te verzekeren tegen diefstal. Kortom; met een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur heb je je te houden aan dezelfde verkeersregels als fiets zonder ondersteuning. Let wel op; bij een gebied met veel voetgangers kan het raadzaam zijn om wat langzamer te fietsen. Daarbij is 25 kilometer per uur wél een scherp contrast met de snelheden die de meeste wandelaars bereiken.

De Speed Pedelec en de regelgeving

Een Speed Pedelec is een heel ander verhaal. Dit type fiets kan snelheden bereiken tot 45 kilometer per uur en heeft een zeer krachtige motor. Je kunt je indenken dat zo’n fiets op het fietspad voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dat is ook de reden waarom er op 1 januari 2017 nieuwe regelgeving is ingegaan betreffende de speed pedelec – ook wel high speed e-bike genoemd.

Wat zijn de regels dan voor een speed pedelec? Deze zijn als volgt:

  • Voor een Speed Pedelec heb je een rijbewijs AM nodig en heb je dus een minimum leeftijd van 16 jaar.
  • De Speed Pedelec moet voorzien van bromfietskentekenplaat
  • Je mag maximaal 45 kilometer per uur op de rijbaan fietsen
  • Je mag maximaal 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom fietsen
  • Je mag maximaal 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom fietsen
  • Je bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten
  • Je moet een helm dragen

Ondanks deze regels is het toch vaak aantrekkelijk om een Speed Pedelec in je bezit te hebben. Vooral forenzen maken vaak gebruik van een high speed e-bike om van de ene stad naar de ander te fietsen. Dat scheelt vaak tijd ten opzichte van de auto omdat je niet stil komt te staan in een file.