Fietsen in de nazomer - de 5 mooiste fietsroutes

We willen er allemaal nog niet aan. Toch verandert het jaargetijde zachtjesaan. De scholen zijn weer begonnen en we hebben de eerste regenbuien alweer zien vallen. Toch is dit ook een jaargetijde waarin er veel te genieten valt in ons fietslandje. En als de zon dan schijnt is de wereld even op zijn mooist!

1. De heide staat in bloei in Noord Brabant! – 33 km. - route

Tijdens deze fietsroute kom je langs prachtige heidegebieden in Noordbrabant. Je fietst door Kampina en de Oisterwijkse bossen. Dit gebied kenmerkt zich door tientallen vennen die al in de ijstijd gevormd zijn. Stuifzand en regenwater nodigen veel vogels uit. Deze fietsroute is heerlijk afwisselend omdat je bos, water en heide tegenkomt waardoor hij 33 kilometer lang niet verveeld. Ook dieren kom je hier tegen. Je ziet paarden, de eerder genoemde vogels en koeien genieten van het landschap. Zo mag het najaar altijd wel zijn!

2. Hoogtepunten van het Fochteloërveen - 30 km. - route

Het Fochteloërveen is een van de weinige plekken waar nog Hoogveen te vinden is. Dit gebied, waar regenwater blijft staan en veenmos eeuwenlang door kan groeien, is uniek. Omdat verdroging in dit gebied een groot risico is heeft Natuurmonumenten in 1938 het gebied gekocht. Omdat dit gebied uniek is zijn hier ook unieke dier- en plantsoorten te vinden zoals kraanvogels, de watersnip en de wintertaling . Vogels, insecten en planten zijn allemaal te bezichtigen tijdens deze prachtige fietstocht.

3. Door het boerenlandschap van Loenen! - 15 km. - route

Deze fietstocht is ideaal voor de laatste nazomerdagen van 2017. Met mooi weer zie je nu nog heel veel vlinders en insecten in het boerenlandschap. De laatste graslanden staan nog vol met veldbloemen. Onderweg kom je een biologische zorgboerderij tegen waar je op de boerderijwinkel allemaal lekkere producten kunt kopen. Ook staan hier Brandrode runderen. Een zeer zeldzaam koeienras dat dankzij natuurmonumenten behouden blijft. 

4. De mooiste buitenplaatsen van 's-Graveland - 28,1 km. - route

Dit is mijn (Annemieke) favoriete fietsroute. Je fietst door een prachtig natuurgebied waar heel veel buitenplaatsen gebouwd zijn. Deze prachtige gebouwen dienden als zomerhuizen voor rijke Amsterdammers. Ik kan me heerlijk laven aan al die uitzichten op de prachtige huizen en de daarbij horende verhalen. Met namen als Gooilust en Boekesteyn spreekt dit tot mijn verbeelding.

5. Poldermodel Greidhoeke, Friesland - 32,3 km. - route

Met namen als Krok, Skrins en Easterrein weet je dat je in het Friese landschap terecht bent gekomen. Met vogelreservaten met bijbehorende vogelkijkhutten kun je hier heerlijk staren over het natte Friese landschap. De Greidhoeke is een van de laatste plekken waar de grutto in grote getalen broedt in Nederland. Het riet kleurt hier prachtig goud in het najaar.