De actieradius van je fietsaccu

De actieradius van je fietsaccu is het aantal kilometers dat je kunt rijden met een volle accu zonder hem tussentijds op te laden. De actieradius van de fietsaccu bepaalt dus hoever jij met ondersteuning kunt fietsen op een fietstocht. Veel fabrikanten geven een uitgebreide accukeuze bij de aanschaf van je fiets. Daarom tackelen we vandaag de volgende vragen: Hoe ver kan ik fietsen met een volle fietsaccu en hoe haal ik het meeste uit mijn elektrische fiets?

De maximale actieradius

De maximale actieradius is het aantal kilometers dat je kunt fietsen onder ideale omstandigheden. De ideale omstandigheden haal je niet altijd. Er zijn namelijk diverse factoren die deze actieradius kunnen beinvloeden. Denk hierbij aan:

  • Weerstand: Een fiets moet goed kunnen rollen. Weerstand zorgt ervoor dat de fiets niet optimaal rolt of dat er meer energie in de fiets gestopt moet worden om een afstand af te leggen. Weerstand ontstaat bijvoorbeeld door zachte banden, veel tegenwind maar ook bijvoorbeeld als je een heuvel opfietst. Ook een zwaardere bereider kan wat meer tol vragen van een volle accu. Eigenlijk kun je het zo zien. Als je een heuvel opfietst of zachte banden hebt moet jij (zonder ondersteuning) ook harder trappen en kost het je meer energie. Dit word gecompenseert door de accu. Maar dat kost natuurlijk wel energie uit je accu en zorgt ervoor dat het totaal te rijden kilometers omlaag gaat.
  • De gekozen ondersteuningsstand: eigenlijk is dit een inkoppertje. Hoe lager je ondersteuningsstand hoe meer je je eigen energie moet gebruiken en hoe minder er energie uit je accu gevraagd zal worden. Ook je schakelgedrag heeft hier invloed op. Wij adviseren altijd om in de laagste ondersteuningsstand te starten.
  • Kou en hitte: We hebben er al eerder een blog over geschreven maar we herhalen het met liefde. Is het heel koud of warm? Dat kan weerslag hebben op je accu.
  • Het type sensor wat je fiets heeft: Een trapkrachtsensor meet hoeveel energie jij in je fietstocht stopt en past daar zijn ondersteuning op aan. Hierdoor heb je een vloeiendere manier van energie geven en dit beinvloed je accu positief. Dit is dus energiezuiniger dan bijvoorbeeld een rotatiesensor.
  • De accu zelf: Net zoals met de accu van je mobiele telefoon loopt de capaciteit ook iets naar achter bij een oude accu.

Samenvattend kunnen we concluderen dat je op een windstille zomerse dag verder kunt fietsen dan op een stormige herfstdag. Op zich is dat natuurlijk niet geheel onlogisch. Ik ben ook sneller moe als het stormt en ik in de tegenwind fiets.

Hoe haal ik het meeste uit mijn elektrische fiets?

Allereerst is onderhoud belangrijk. De elektrische fiets heeft, zoals alle andere fietsen, periodiek onderhoud nodig. De spaken moeten worden aangedraaid, de versnelling- en ketting nagekeken en de banden moeten goed hard zijn. Laat je je fiets voor een langere periode stil staan? Zeker als het koud is kun je je fietsaccu het beste binnen bewaren. En vergeet niet om je fietsaccu tussentijds op te laden als hij stil ligt. 
Kies niet klakkeloos voor de goedkoopste accu. Vaak kun je voor een relatief klein bedrag, meer uit je fietstocht halen door voor een zwaardere accu te kiezen. Hierdoor heb je op lange termijn meer profijt van je fiets.

Heb jij nog goede tips?