De beste fietsstoeltjes

De veiligheid van je kind is belangrijk. En met een kinderstoeltje hoort veiligheid dus altijd voorop te staan. Daarom hebben we vandaag een blog voor je over fietsstoeltjes. Wat zijn de beste fietsstoeltjes?

fietsstoeltjes voorop

Met een fietsstoeltje voorop heb je het voordeel van zichtbaarheid. Je ziet altijd wat er voorop gebeurd - je kunt zo je kleintje goed in de gaten houden. 
Er kleven ook wel wat nadelen aan. Een stoeltje voorop heeft maar een beperkt draagvermogen en is dus geschikt voor kleine(re) kinderen. Dit type stoeltje is bruikbaar vanaf het moment dat je kindje goed en stevig rechtop kan zitten. Dit is veelal vanaf een maand of negen tot een jaar of drie of tot je kindje 15 kilo weegt. Het is belangrijk dat een kinderzitje aan de strenge TÜV veiligheidseisen voldoet. Allereerst moet het kinderzitje dus stevig zijn maar toch zacht aanvoelen en goed gevormd zijn voor het lichaam van jouw kind.

Kinderzitjes

Twee kinderzitjes die aan die eisen voldoen zijn het voorzitje van Urban Iki en de Yepp Mini. Beide zitjes zijn goedgekeurd volgens bovenstaande TÜV normering en zijn gemakkelijk te bevestigen. Ook hebben beide zitjes een stevige vijfpuntsgordel, voetensteuntje met bandjes zodat voetjes er niet af kunnen glippen en voelen ook nog eens zacht aan. Ook niet onbelangrijk - bij beide fietsen zijn degelijke windschermen te koop om je kind uit de tegenwind te houden of te beschermen tegen regen. 

Een achterzitje

Vanaf een jaar of drie of een kilo of 15 mag je kind ook op een achterzitje. Het is hier heel belangrijk dat er hier goede bescherming bij de voetsteuntjes zit zodat je kind niet met zijn of haar voeten in de spaken terecht kan komen. Omdat een achterzitje een groter scala aan gewichten moet kunnen dragen is deze ook wat groter en steviger. Zo'n achterzitje heeft net zoals het voorzitje een stevige vijfpuntsgordel.

Fietsstoeltjes

Een kinderzitje voor achterop kan bij veel fietsenmerken direct op de bagagedrager worden geklikt. Bij sommige merken is er een handige adapter te koop waardoor je deze op alle andere type achterdragers ook kunt plaatsen. Soms moet een zitje aan de zadelbuis gemonteerd worden. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk bij elektrische fietsen omdat er geen ruimte is tussen de bagagedrager en de accu om een zitje te plaatsen. 
Twee voorbeelden van veilige én leuke achterzitjes zijn de Yepp Maxi en de Urban Iki Rear.

Fietsstoeltjes - samen op onderzoek uit!

Samenvattend kun je zeggen dat de belangrijkste punten bij de keuze van het stoeltje zijn:
De veiligheidsnormen (NEN) - voldoet het beoogde fietsstoeltje er aan? (Ja voor Urban Iki en Yepp)
Zit er een vijfpuntsgordel op het stoeltje?
Is het stoeltje stevig genoeg (maar wel zacht in gevoel?) 
Past het stoeltje op jouw fiets?

Kun je hier ja op zeggen? Dan weet je dat jullie nu samen de wereld kunnen ontdekken!