Welke elektrische fiets past bij jou?

We hebben de laatste paar weken al veel geschreven over de onderdelen van elektrische fietsen. Zo kun je gemakkelijk opzoeken welk type motor bij je past, welke accu je moet kiezen of wat de actieradius van een elektrische fiets is. Maar de hamvraag blijft natuurlijk; welke elektrische fiets past bij jou? Laten we dat samen eens onderzoeken in onze blog van vandaag!

Welke elektrische fiets past bij mij?

De motor – 3 types

Bij een elektrische fiets heb je de keuze uit drie verschillende manieren van aandrijving. Er is een duidelijk verschil in fietsgevoel tussen de drie verschillende motoren. En eigenlijk moedigen we je aan om ze uit te gaan proberen. Wat voelt voor jou het fijnst en waarmee denk jij het beste te kunnen fietsen?

1.De voorwielmotor

Dit is veruit het voordeligste type motor en daarmee gelijk ook heel aantrekkelijk om aan te schaffen. De motor zit hierbij in de naaf (het midden) van het voorwiel verwerkt. Het geeft je hierdoor het gevoel dat je vooruit getrokken word. Dit komt doordat de aandrijving door je voorwiel gebeurd. Dit is een iets minder natuurlijk gevoel als met een gewone fiets maar daar wen je snel aan. E-Bikes met voorwielmotor.

2. De achterwielmotor

Deze motor zit in het achterwiel waar normaal de versnellingsnaaf zit. Hierdoor is dit type fiets dus alleen mogelijk met een derailleurversnelling. Absoluut het minst vertegenwoordigd vanwege de derailleur omdat veel elektrische fietsliefhebbers onderhoudsarm verkiezen boven lichter fietsen. 

3. De middenmotor

Dit type fiets is veruit het populairst wat betreft mensen die graag wat verder willen fietsen. Dit type motor is geplaatst in de trapas. Hierdoor geeft het eigenlijk net zoals bij een normale fiets van daaruit ondersteuning. Doordat het zwaartepunt in het midden ligt is hij ook nog eens wat veiliger in balans. Elektrische fietsen met middenmotor.

De accu en actieradius

Als je een keuze hebt gemaakt voor het type ondersteuning is de volgende vraag van belang: Hoe ver wil ik fietsen op mijn fiets?
Wil je dagelijks naar je werk en terug? Let dan goed op de accu en de bijpassende actieradius. De actieradius is het aantal kilometer wat je met een volle accu kunt fietsen. Vaak geven de fabrikanten dit weer onder ideale omstandigheden. Indien je aan de bovengrens van de actieradius valt wat gebruik betreft is het altijd verstandig om te kijken of er een zwaardere accu beschikbaar is. De kwaliteit van de accu gaat heel langzaam achteruit en het kan zo maar zijn dat je over drie jaar opeens minder ver kunt fietsen. Wil je meer weten over accukeuze of de actieradius? Lees dan onze blogs:

Derailleur of naafversnelling?

Eigenlijk hoort deze vraag al een klein beetje bij het type motor. Zoals we uitgelegd hebben bij het punt over de achterwielmotor is een naafversnelling soms geen optie. Ben je veel op pad en geniet je van urenlang toeren dan is een derailleur vaak een goede optie. Hiermee fiets je iets lichter dan met een naafversnelling. Het enige nadeel is dat je de derailleur- en ketting goed moet onderhouden. 
Heb je daar geen zin in? Dan is een naafversnelling natuurlijk ook een optie voor je elektrische fiets.

Natuurlijk hebben we een handige top 10 van meest populaire elektrische fietsen voor je gemaakt! Benieuwd of jouw keuze daar bij staat? Kijk dan op de pagina met het overzicht!