Wat is het verschil tussen een trapkrachtsensor en een rotatiesensor?

Als je op zoek gaat naar een elektrische fiets word je vaak gebombardeerd met informatie. Enkele vragen die we al eerder behandeld hebben gaan over het type motor, wat een accu nu precies doet en hoe de actieradius bepaald word. Vandaag is het de beurt aan een van de meest gestelde vragen van het moment. Wat is het verschil tussen een trapkrachtsensor en een rotatiesensor?

De trapkrachtsensor

Eigenlijk is een trapkrachtsensor een ondersteuningswijze die voor ons heel natuurlijk voelt. Net zoals bij een fiets zonder elektrische ondersteuning bepaalt de kracht die jij op de pedalen zet hoe snel je gaat en hoeveel ondersteuning je krijgt. Dus de trapkrachtsensor meet hoe zwaar je trapt en past daar de ondersteuning op aan.

Veel mensen vinden dit een prettig idee. Het lijkt het meest op het fietsen wat velen van ons al van jongsafaan doen.

De rotatiesensor

Zodra je trapt geeft de rotatiesensor dit door aan de motor. De mate van kracht die je op de pedalen zet maakt bij dit type ondersteuning niet uit. Het gaat echt om de beweging. Zo hoef je dus niet veel kracht te zetten om van de ondersteuning gebruik te maken.

De rotatiesensor heeft een ingebouwde veiligheid – bij achteruittrapen word er geen ondersteuning gegeven. De rotatiesensor registreert dat je trapt – dus de draai van de trapas en geeft gelijk ondersteuning.

Dit type ondersteuning word soms gebruikt door mensen die licht krachtverlies hebben in hun benen. Het enige nadeel bij deze doelgroep is dat je dan wel goed in de gaten moet houden dat je accu niet te leeg raakt.